Ágnes
-1 °C
2 °C

Inkább pénz, mint emberjogi eszmények

2001.11.20. 15:04
Csaknem tucatnyi, többségében amerikai szoftvercég kopogtat a szaúd-arábiai kormánynál, hogy ő szállíthassa azt a tartalomszűrő szoftvert, mellyel a kormány megvédheti a félmillió szaúdi internetezőt a nem kívánatos tartalmaktól.
A kormány toplistáján természetesen főleg pornográf szájtok szerepelnek, de nem kívánatos tartalomnak minősül az emberjogi eszmerendszer helyi védelme és az iszlám vallási reform is.

Az üzlet a szoftvercégek számára nem csupán a várható több millió dolláros árbevétel szempontjából fontos, a szaúdi megrendelés kitűnő referenciamunka lehetne hasonló tendereken, hiszen bőven akadnak a világban olyan kormányok, melyek ülésein nem kötelező olvasmány az egyetemes emberi jogok nyilatkozata.

Politikailag semleges eszköz cenzoroknak

Az üzlet bírálóinak a szoftvercégek vezetői azt felelik, ők egyszerűen politikailag semleges eszközöket kínálnak. "Amint eladjuk a terméket, nem szabhatjuk meg, hogyan használják" - nyilatkozták a The Financial Timesnak a kaliforniai Secure Computingnál, mely - hála a hatalmas diszkontnak - 1999-ben a jelenleg működő szoftvert szállíthatta.

Most is gyilkos verseny indult a megrendelésért, rossz nyelvek szerint egy német szoftvercég akár ingyen is leszállítaná a kívánt terméket a muzulmán világ legelszántabb tartalomszűrőjének.

A szaúd-arábiai internetes cenzori hivatalban egyébként jelenleg 12 ember dolgozik, akik naponta 500 javaslatot dolgoznak fel, és havonta 7000 címet tesznek fel a feketelistára.

High-tech cégek az internet nagy reményei ellen

Cinikusabb morálfilozófiai iskolák azt gyanítanák, a versengő vállalatok minimum nem az eszmék szabad áramlásának hithű bajnokai. "Valóban súlyos probléma az amerikai szólásszabadság-eszmény szempontjából. A cenzúraellenesség és a pénzcsinálás vágya közül az utóbbi fog győzni" - tárta fel sötét jövőképét a vállalati amerikáról Jack Balkin, a Yale Law School professzora.