Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Repülőjegyadóval a szegényekért

2005.09.15. 12:12
A Franciaország által bevezetett pluszadó a repülőjegyekre 10 milliárd eurós bevételt jelenthet. Ezt az összeget a harmadik világ országainak megsegítésére fordítanák. Az Egyesült Államok ellenezte az új adó bevezetését.
A harmadik világ fejlődésének támogatására és a szegénység elleni küzdelem finanszírozására 2006-tól valamennyi Franciaországban eladott repülőjegy után illetéket vezet be a francia kormány, s a fejlett országoktól a kezdeményezéshez való csatlakozást kérte Dominique de Villepin francia kormányfő az ENSZ-közgyűlés jubileumi csúcstalálkozóján szerda este elhangzott beszédében.

Ellenzők és támogatók

A Franciaországban három éve napirenden lévő elképzelést Algéria, Németország, Brazília, Chile és Spanyolország támogatásával jelentette be a francia miniszterelnök, aki a betegsége miatt távol maradt Jacques Chirac államfő nevében képviselte hazáját a tanácskozáson. Ha sikerül minden fejlődő országot meggyőzni, a turistaosztályon tervezett 5 eurós és az első osztályon elképzelt 20 eurós illeték Dominique de Villepin becslése szerint 10 milliárd eurós bevételt jelentene, amely a harmadik világ megsegítésére fordított jelenlegi összeg egy hatodát teszi ki: "Még ha kevesebb is az összeg, és csak 3 milliárd eurót tudunk összegyűjteni, már az is duplája annak, amit a világ jelenleg fordít az AIDS, a malária és a tuberkulózis gyógyítására. De ez az összeg például már elég lenne a fekete-afrikai gyerekek beiskolázására".

Bár az Egyesült Államok nem támogatja a kezdeményezést, annak elismerése és a néhány országban való bevezetésének ténye bekerült az ENSZ-tanácskozás készülő zárónyilatkozatába, amit a francia diplomácia igazi sikerként könyvelt el. Franciaország javaslata szerint az új illetéket a csatlakozó államok a területükről induló nemzetközi járatok repülőjegyei után szednék be 5 dollár körüli összegben, de minden ország meghatározhatja saját feltételeit, például a Franciaországhoz hasonló különbségtételt a turista- és az első osztály között.

Az ENSZ-jóváhagyásnak köszönhetően a francia kormányfő szerint az elgondolást támogató országok közül 66 várhatóan hamarosan csatlakozik a kezdeményezéshez. Párizs 2006 februárjában nemzetközi konferenciát szervez a kérdésről. A Libération című párizsi napilap megjegyzi, hogy nemzetközi civil szervezetek attól tartanak, hogy az új illeték bevezetésével az iparilag fejlett országok - amelyek a bruttó nemzeti jövedelmükből eddig átlagosan alig 0,7 százalékot ígérnek a harmadik világ megsegítésére - ezentúl majd felmentve érzik magukat a költségvetési támogatás alól. Franciaország jelenleg GDP-jének csak 0,44 százalékát fordítja e célra.