Vencel
13 °C
23 °C

A szén lesz az új fekete arany?

2007.08.08. 08:04
Az erőművek által felhasznált kőszén árfolyama jelentős mértékben emelkedhet az elkövetkező években. A Credit Suisse elemzői szerint ugyanis annak kereslete meghaladja majd az elérhető kínálatot.

A befektetési bank elemzői korábbi 53 dolláros 2008-as célárfolyamukat 32 százalékkal 70 dollárra emelték. Ennél is nagyobb mértékben, 37 százalékkal növelték a 2009-es várakozásokat, írja a Bloomberg.

A 2008-as év tekintetében a befektetési bank az ideinél jóval szűkösebb piacra számít köszönhetően az emelkedő kínai (a legnagyobb szereplő a keresleti és kínálati oldalon, az év eddigi részében nettó importőr volt) és indiai importnak. Mivel a szén az egyik legolcsóbb energiaforrás jelenleg, emiatt ismét rá terelődhet a figyelem, derül ki az elemzésből.

A rekordszintre emelkedő olajárak az energia felhasználókat arra ösztönzi, hogy alternatív lehetőségek felé forduljanak. A szén részesedése a globális energia fogyasztásból 28 százalékra nőhet 2030-ra a három évvel ezelőtti 26 százalékhoz képest, derül ki az amerikai Energia Ügynökség prognózisából.