Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kitiltanák a magyar gyógyszereket is az EU-ból

2002.05.14. 09:51
Az Európai Uniónak a bővítés után be kellene tiltania a gyógyszerek importját az új tagállamokból, mivel az veszélyezteti a jelenlegi tagok gyógyszeriparát - foglalt állást egy szakértői bizottság.
Egy tanácsadó bizottság azt javasolta az EU brüsszeli bizottságának: a bővítés után tiltsák meg, hogy az új tagok olcsó gyógyszereket exportáljanak a 15 régi tag egységes piacára, mivel a behozatal jelentősen csökkentené a gyógyszeripar profitját.

Csökkenne nyereségük

Christopher Viehbacher, a GlaxoSmithKline európai igazgatója ezt azzal magyarázza, hogy a leendő tagországokba az ottani piacok árszintjének megfelelően lényegesen olcsóbban szállítják a gyógyszereket, ezért ha ezek az országok felvételük után korlátlanul exportálhatnának az EU egységes piacára, annak pusztító hatása lenne az egész iparra - idézte a Bloomberg.

Az olcsó gyógyszer visszaáramlik a drágább piacra

A nagy gyógyszergyártók már korábban is panaszkodtak, hogy a szegényebb EU-tagországoknak alacsonyabb áron szállított gyógyszerek visszaáramlanak.

Ez az úgynevezett párhuzamos import az európai gyógyszeripari szövetség (EFPIA) szerint jelenleg a 75 milliárd dolláros piacon potenciális bevételük közel 7 százalékától fosztja meg a gyártókat, az importtal foglalkozó gyógyszer-nagykereskedői szövetség (API) azonban 2 százaléknál is kevesebbre becsüli az ebből származó veszteséget.

A gyártók szerint így nemcsak a nyereségük, de a kutatásra fordítható összeg is kevesebb.

A legfontosabb kérdéssel nem is foglalkoztak

A bizottsági jelentés, amelynek legtöbb állásfoglalásával egyetértenek az EU gyógyszergyártói, az ágazat versenyképességének javítására összpontosít - írta a Reuters.

Ennek érdekében a "szürkekereskedelem" felszámolása mellett szükségesnek tartja az engedélyezési folyamat felgyorsítását, a nem receptre kapható gyógyszerek reklámozását, az olcsóbb generikus szerek szélesebb körű felhasználását, és javasolja, hogy az államok csak azoknak a gyógyszereknek az áralakításába szóljanak bele, amelyeket támogatnak.

Jean-Francois Dehecq, az EFPIA elnöke szerint a legfontosabb problémával nem is foglalkozott a bizottság: azzal, hogy az EU gyógyszeripara elsősorban azért vált versenyképtelenné az USA-val szemben, mert a kormányok túl alacsonyan tartják az árakat, így kevesebb jut kutatásra - ezen azonban az unió nem tud változtatni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!