Szilárda
-4 °C
3 °C

Engedélyeznék a kétes hatású rákgyógyszert

2002.09.25. 12:14
Több mint 8 százalékkal emelkedett az AstraZeneca gyógyszergyártó óriás részvényeinek árfolyama, miután az amerikai szakhatóság bizottsága azt javasolta, mégis engedélyezzék az Iressa nevű, korábban bírált rákgyógyszert. A készítményt azonban csak abban az esetben ajánlják, amennyiben minden más terápia eredménytelennek bizonyult - írta a Financial Times online kiadása.
Mind az angol-svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalatot, mind a befektetőket váratlanul érte a bejelentés, hogy az amerikai szakhatóság bizottsága engedélyezésre ajánlotta a cég új, tüdőrák kezelésére kifejlesztett gyógyszerét. A bejelentést követően a cég részvényeinek értéke a nyitáskor 8,7 százalékkal, 19,55 fontra nőtt.

A gyógyszert annak ellenére javasolták engedélyezésre, hogy a hatóság szakemberei korábban bírálták a készítményt a klinikai vizsgálatok eredményei miatt, amely szerintük számtalan kellemetlen kérdést vetett fel.

Az AstraZenecanak viszont jól jött az engedély, mivel nemrég egy új koleszterin-gyógyszerének bevezetését legalább egy évvel volt kénytelen elhalasztani. A vállalat részvényeinek árfolyama március óta több mint felével esett vissza.

Szükség van egy új szerre

A szakhatóság ugyan még felülbírálhatja a bizottság álláspontját, de ez nagyon ritkán történik meg. A gyógyszeripari cég mindenesetre bejelentette, hogy folytatja a rákgyógyszer vizsgálatát, mivel az Iressa hatása a várthoz képest az eddigiek szerint gyengébbnek bizonyult.

Az AstraZenecanak azért is szüksége van egy új, sikeres gyógyszerre, mivel a világ legjobban fogyó Prilosec gyomorfekély elleni gyógyszernek a szabadalmi védettségét egy perben most vesztette el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!