Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szex+chat: dotkommilliók Magyarországról

2002.03.12. 11:06
Az iparban dolgozók szerint az internetes szex legjövedelmezőbb ágazata a chattel párosított élő show: itt a fizetővendég irányítja a szereplők mozdulatait, miközben beszélgethet is velük. A vállalkozás komoly befektetést és ráfordítást igényel, de havi több millió forintos haszonnal kecsegtet.
Az Index Szexgazdasági Kutatócsoportjának az egyik legnépszerűbb (bár néhány hónappal ezelőtt megszűnt) oldal, a budalive.com nevük elhallgatását kérő munkatársai elmondták: az élő show Magyarországon is működik, bár itt általában csak a szereplők és az oldalak üzemeltetői vannak, a tulajdonosok és a vendégek külföldiek, túlnyomó többségük amerikai.

Vetkőzés csak privátban

Az amerikai tulajdonú budalive.com-on egyszerre négy hölgy dolgozott, a chatet operátorok bonyolították. Az oldalon a (még nem meztelen) hölgyeket megnézni, illetve közös szobában beszélgetni ingyen lehetett, de aki félre akart vonulni egy lánnyal, annak fizetnie kellett (ez a privát show az úgynevezett "one on one"). A szájt napi 24 órában működött, összesen körülbelül 15 lánnyal és tíz operátorral, a négy kamera képe 1 Mbites bérelt vonalon ment ki az amerikai szerverre, ahonnan 10 Mbit állt a felhasználók rendelkezésére. A budalive.com csak "önálló hölgyekkel" (tehát férfiakkal, párokkal nem) dolgozott. A kamera képének mérete 320x240 (ez minden ilyen oldalon ennyi), a frissítés 1-2 kép/másodperc.

Kétmillió forintos nyereség havonta

A lányok, illetve az operátorok órabére ezer forint volt, a hölgyek a privát showkért percdíjat is kaptak. A bérköltség így elérte a heti egymillió forintot. A vendégek öt perces hozzáférésért 25 dollárt (hétezer forintot), tíz percért 35 dollárt (8300 forintot) fizettek, valamint tagságit is válthattak 50-100 dollárért (14-28 ezer forintért). A munkatársak a fizető vendégek számát ezer-ezerötszázra, a visszatérő vendégekét körülbelül százra becsülték (a vendégek nyolcvan százaléka amerikai volt, magyarral nem találkoztak). Az itteni és a kinti bérelt vonallal valamint a kinti szerver fenntartásával együtt a teljes költséget havi 22 ezer dollárra (6,1 millió forint) becsülték, míg a bevétel körülbelül napi ezer dollár, tehát havonta 30 ezer dollár (8,3 millió forint) volt.

Saját szájt vagy gyűjtőoldal - a központ Dunaújváros

Ha egy vállalkozó kedvű lány úgy dönt, hogy élő showt indít a neten, de nem tud komoly pénzeket ölni saját oldal, és több embert foglalkoztató vállalkozás indítására, akkor elég, ha gépet, kamerát és jó internet-hozzáférést vesz, és a képet egy úgynevezett gyűjtőoldalra küldi. Az ifriends.com-on például jelenleg több mint 520 hölgy kínálja bájait. A bevételt az oldal és a vállalkozó általában fele-fele arányban osztja el. Informátorainktól megtudtuk: Magyarországon a legtöbb önálló show-t bonyolító vállalkozó Dunaújvárosban van.

Hitelkártya, online csekk, telefonszámla

A vendég többféle módon is fizethet a szolgáltatásért. Az egyik legrégibb módszer, ha a felhasználó letölt egy tárcsázó programot, és azzal csatlakozik az oldalra. A program általában egy távoli díjzónába szóló számot tárcsáz, de a hívás egy (többnyire amerikai) elosztó központba fut be, ahonnan továbbmegy a szolgáltató oldalra. Ebben az esetben a vállalkozó mellett részesül a bevételből a tárcsázó programot biztosító elosztó központ és a helyi szolgáltató is. A módszer előnye, hogy nem kell számlaszámot megadni, csekket kitölteni. Hátránya, hogy gyakran nehéz beállítani a tárcsázó programot, illetve az új csatlakozást, és hogy egy tapasztalatlan felhasználó tudtán kívül komoly telefonszámlát csinálhat az alkalmazás használatával.

A fentinél elterjedtebb a hitelkártyás, az online csekkes és az úgynevezett web900-as fizetés. Ez utóbbinál egy megadott telefonszámot fölhívva rendelhetünk bizonyos ideig tartó hozzáférést egy oldalhoz - a díj itt is a telefonszámlán érkezik. Az online csekk és a web900 csak amerikai felhasználók számára elérhető, míg a hitelkártyás fizetés elvileg bárkinek elérhető, aki rendelkezik megfelelő kártyával. A felhasználó, a szolgáltató illetve a bank között mindhárom esetben van egy közvetítő számlázó cég, aki a netes fizetést bonyolítja (ilyen az ibill.com vagy a netbilling.com).

Pénzt is moshatunk

Ha valakinek nincs a számláján fedezet, vagy lopott (letiltott) hitelkártyát használ, akkor a számlázó cég az oldal üzemeltetőjétől vonja le a kieső összeget. A számlázó ezért a biztonság kedvéért hónapokig visszatartja a bevétel egy részét, illetve nem engedélyezi, hogy ugyanazzal a kártyával valaki túl sűrűn bejelentkezzen. Igaz, az óvatosság nem véletlen - a szolgáltató viszonylag egyszerűen moshat pénzt egy ilyen vállalkozással: ha saját szolgáltatására saját hitelkártyáival fizet elő, két zsebe között moshatja tisztára a pénzét.

A jövő

Bár a budalive.com a vezetés és a tulajdonos közötti konfliktus miatt megszűnt, több ilyen vállalkozás is létezik még (például a fromhungary.com), és információink szerint a közeljövőben újak is indulnak. Az általunk megkérdezettek szerint a jövőben valószínűleg a képminőség, illetve a frissítési ráta javítása lehet az oldalak célja. Egyes szájtokon már bevezették a (nem vicc) vendég által közvetlenül irányítható vibrátorokat, máshol a teljes stúdiót vagy házat bekamerázták.