Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Hamisítják a Havannát

2002.08.13. 11:30
Az utóbbi időben világszerte több mint ötmillió hamisított havanna kerül évente forgalomba. Ez nem elhanyagolható mennyiség, ha figyelembe vesszük, hogy a valódiakból tavaly 160-170 milliót állítottak elő - írja az MTI.
Garanciát a hivatalos védjegy hivatott biztosítani, de a hamisítók már szinte tökéletes másolatot tudnak róla készíteni. Az átlagvevő mindenesetre nem veszi észre a csalást.

A hamisításnak alapvetően két oka van. a legkitűnőbbnek elismert termék iránt nagy kereslet és a magas ára. Kubában, ahol a terméknek 6 százaléka kerül eladásra állami üzletekben és csak dollárért, egy doboz Cohibas kb. 200 dollár. A hamisítók viszont csak 30-40 dollárt kérnek szivarjaikért. Az EU különböző országaiból Kubába utazók, különösen a nagy fogyasztóknak számító spanyolok, franciák számára ez óriási kísértés.

Hamis szivar kétszeres áron

Franciaország éves átlagban 16 millió szivart vásárol a szigetországtól, Spanyolország 45 milliót. Az Egyesült Államokban a szerencselovagok lehetőségei még nagyobbak, ugyanis az embargó miatt legálisan semmilyen kubai terméket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Így egy doboz Cohibas a feketepiacon könnyen elkel 500 dollárért. Illegális szivargyárak működnek Dominikában, Mexikóban, Brazíliában, Nicaraguában, de még Oroszországban is - írja a madridi El Pais.

Kuba ma már nemzeti prioritásként kezeli szivarmárkájának védelmét. Több peres ügye van folyamatban márkanév-bitorlás és dohánytermelésükről híres földrajzi nevek jogtalan használata miatt.

Kuba kampányba kezdett

A kubai vámhatóság a spanyolokkal és a franciákkal együttműködve erőteljes kampányba kezdett a hamisítás ellen. Repülőtereken, szállodákban, üzletekben jelentek meg a plakátok, szórólapok, amelyek látszatra egyforma két Cohibas-szivart ábrázolnak, a következő szöveggel: "Egyformáknak tűnnek. De nem azok."

A turistáknak - mondják - óvatosabbaknak kellene lenniük. Tudniuk kellene, hogy amiként az ember nem vásárol Chanel parfümöt, vagy Rolex órát utcai árusnál, valódi kubai szivart is csak az erre szolgáló üzletekben célszerű beszerezni. Bár állítólag - írja a spanyol lap - az ilyen helyen vásárolt szivarnál is előfordult már, hogy hamis volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!