Valér
4 °C
8 °C

Szakszervezetbe léptek, kirúgták őket

2005.04.15. 16:24
A világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca bezárta egyik kanadai üzletét, mert a dolgozók beléptek a szakszervezetbe. A Wal-Mart mindenhol küzd a szakszervetek ellen, odahaza, az Egyesült Államokban csakúgy, mint a határokon kívül.
Végkiárusítás van a kanadai Jonquierei Wall-Mart üzletében. Már alig pár termék sorakozik a polcokon, május hatodikán pedig végleg bezár az üzlet. Előfordul az ilyesmi, a bolthálózat egyik kanadai egységében azonban nem azért húzza le a rolót, mert veszteséges lenne, hanem mert a dolgozók be akartak lépni a szakszervezetbe.

Statuálnak

Az áruházlánc nem aprózta el a dolgot, miután a dolgozók bejelentették, hogy tagokká válnának, az egész üzletet bezárta. Tehette, világszerte több mint 5100 üzlettel rendelkezik a társaság, ebből egyet feláldozni nem nagy ár, ha cserébe példát statuálhat.

Márpedig a Wal-Mart minden erejével szembeszáll a szakszervezetekkel, összhangban a cégalapító szándékaival, Sam Walton ugyanis utálja a szakszervezeteket. Ennek az utálatnak az eredménye a 190 munkanélküli, és némi háborgás a városban. Persze a társaság számára jól járt: a többi Wal-Mart dolgozónak hirtelenjében elment a kedve attól, hogy belépjen a szakszervezetbe.

A társaságnak odahaza, az Egyesült Államokban is meg kellett vívnia csatáit, de eddig sikeresen szigetelte el 3600 üzletét. A legkeményebb fellépésre akkor került sor, amikor az egyik texasi üzletben belépett a szakszervezetbe a húsosztály. A Wal-Mart az egész osztályt felszámolta.

Erőviszonyok

Kanadában némileg nagyobb a szervezetek hatalma. Míg az Egyesült Államokban a dolgozók 12,5 százaléka tag, addig az északi szomszédnál ez az arány 28,6 százalékos, de ez sem tudja ellensúlyozni a Wal-Mart óriási súlyát. A társaság a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, évente legalább tízmilliárd dolláros profitot hoz össze, nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy olcsóságával és 24 órás nyitvatartással csalogatja a vevőket, ráadásul alacsonyan tudja tartani a kiadásokat. Alig 11 éve vannak a kanadai piacon, de már övék a boltok 52 százaléka, évente áltagosan harminc újabb boltot nyitnak. Ráadásul igencsak eredményesen működnek: négyzetméterre leosztva háromszor annyi bevételük van, mint a legnagyobb kanadai konkurensnek, a Zellersnek.

Quebecben a dolgozók negyven százaléka szakszervezeti tag, így érthető, hogy miért ebben a városban próbálták meg először a Wal-Mart dolgozóit beszervezni. A társaság bejelentése után azonban több üzletben is jelezték a dolgozók, hogy inkább nem kérnek a szakszervezetből.