Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Szlovákia bevezetheti az eurót

2008.05.07. 12:37
A végső döntés még a tagországok kormányain múlik, de a Bizottság szerint Szlovákia készen áll, felvételét támogatják.

A Európai Bizottság jóváhagyta, hogy Szlovákia 2009. január elsején bevezesse az eurót, megítélésük szerint az ország teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat. A tényleges döntést az euróországok kormányai mondják ki, de a Bizottság javaslata alapján ez megelőlegezhető.

A maastrichti kritériumok szerint az euróországok inflációja nem haladhatja meg 1,5 százalékpontnál többel a legalacsonyabb inflációjú három euróállam átlagát.

Az Európa Tanács várhatóan szerda délután erősíti meg a bizottság döntését. A döntés megerősítésést várják a június 3-án összeülő uniós pénzügyminiszterektől is – írja a szlovák TASR.

Az idei 3,8 és a jövőre várt 3.2 százalékos szlovák adat teljesíti ezt a feltételt, hiszen a legalacsonyabbak átlaga 2,6, illetve 1,85 százalék körül alakul a bizottsági adatok szerint. A többi kritérium, így az államháztartási hiány, az államadósság vonatkozásában Szlovákiának nincsenek gondjai.

Az Európai Központi Bank ugyanakkor figyelmeztette az országot, hogy a közeljövőben megugorhat az infláció a magas energiaáraknak és a szigorú munkaerőpiaci korlátozások miatt – írja az International Herald Tribune. Azt tanácsolja az országnak, hogy vigye végig a reformokat, nyissa meg a gazdaságot és növelje a versenyt, ez utóbbit főleg az energiaszektorban.

Szlovákia lesz az euróövezet 16. tagja. A 2004-ben csatlakozott országok közül eddig Szlovénia, Málta és Ciprus vezette be az európai közös pénzt.

A Guardian szerint az euró bevezetése lökést adhat az autógyártásnak, ezzel Szlovákia a világ egyik legnagyobb autógyártójává válhat.

A döntés hatására a szlovák korona erősödésnek indult.

Magyarország alkalmatlan

Továbbra sem teljesíti Magyarország azokat a kritériumokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy csatlakozhasson az eurót saját pénzként alkalmazó európai uniós államok övezetéhez - állapította meg az Európai Bizottság az érintett országokról szerdán kiadott átfogó értékelésében, úgynevezett konvergenciajelentésében. Tíz vizsgált ország közül Brüsszel egyedül Szlovákiát minősítette alkalmasnak az euró bevezetésére. A magyar államháztartási deficitet idén a hazai össztermék (GDP) 4 százalékára, a belső államadósságot 66,5 százalékára várják Brüsszelben, míg az inflációs ráta márciusban 4,3 százalékponttal, az irányadónak vett kamatláb 0,4 százalékponttal volt magasabb az uniós referenciaértéknél.

A bizottság megismételte azt a felszólítását, hogy Magyarország tartsa idei költségvetését, jövőre pedig tegyen pótlólagos intézkedéseket annak érdekében, hogy biztosítsa államháztartási hiányának a GDP 3 százaléka alá szorítását.