Befagyasztanák a szlovák élelmiszerárakat

2008.06.18. 07:46
Az euró zökkenőmentes bevezetése érdekében Szlovákiában befagyasztanák húsz alapvető élelmiszer árát. Ennek lehetőségét korábban már Robert Fico miniszterelnök is felvetette. A kereskedők szerint kivitelezhetetlen a dolog, mert minden drágul, a gázárak akár 20 százalékkal is nőhetnek ősszel.

Az euró zökkenőmentes bevezetése érdekében Szlovákiában befagyasztanák húsz alapvető élelmiszer árát. Legalábbis ezzel számol a szlovák agrártárca, ám azt még nem tudja, hogy ez az intézkedés mikor lépne életbe - írta a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap.

<> A szaktárca most a pénzügyminisztérium lépésére vár, amely habozik meghozni a döntést. Miroslav Smál, a pénzügy szóvivője mindössze annyit közölt, egyelőre nem foglalkoznak az ármoratórium kérdésével. Az csak akkor lépne életbe, ha a spekulánsok elleni küzdelem nem járna sikerrel. <> A lap szerint többek között a következő termékekre vonatkozna az árstop: búzaliszt, barna kenyér, marhahús, sertéshús, bontott csirke, kifli, tej, tojás, vaj, alma, burgonya, kristálycukor, hántolt rizs. Az ármoratórium lehetőségét korábban Robert Fico szlovák miniszterelnök is felvetette. <> A kereskedők viszont úgy látják, az árak fixálása kivitelezhetetlen, mivel nem veszi figyelembe a külső tényezőket - az esetleges rossz termés, a bioüzemanyagok hatását, az energiaárakat. Viliam Patoprsty, az UniCredit Bank elemzője szerint az árstop hátulütője, hogy miután feloldják, az érintett termények árai látványosan meglódulnak. Ugyanakkor a lakossági gázárak ősztől 10-20 százalékkal nőhetnek - írta a Pravda napilap a Slovenský Plynárenský Priemysel (SPP) szlovák gázművek egyik, nevét eltitkoló magas rangú vezetőjére hivatkozva. <> A gázárak növekedése szerinte elkerülhetetlen, hiszen az ezt befolyásoló kőolajár folyamatosan nő, miközben a Fico-kormány az elmúlt időszakban mesterségesen tartotta vissza az áremelést. A szlovák kormány mindent megtesz azért, hogy elkerülje az áremeléseket, ugyanis csökkentenék a népszerűségét a választók körében. <> Ficóék hatalomra lépését megelőzően Szlovákiában is a piaci elvárásoknak megfelelően nőttek az árak, az elmúlt két évben azonban a kormány nyomására az energiaszolgáltatók visszafogták az áremeléseket. Csehországban például két évvel ezelőtt olcsóbb volt a gáz, mint Szlovákiában, de a szlovákok most harmadával olcsóbban juthatnak hozzá a gázhoz, mint a csehek. Ez azonban mára fenntarthatatlanná vált, hiszen a jelenlegi gázárakkal az SPP az év végéig több száz millió koronás veszteséget könyvelne el.


  • Tippek
  • Árfolyam