Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Bejöttek a reformok Szlovákiának

2006.01.03. 08:48
A korábban eltervezett deficit alig több mint felével zárta a tavalyi évet a szlovák központi költségvetés. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket az egykulcsos adórendszer, és a kiadásokat is sikerült megfogni a régió egyik mintagazdaságának tekintett országban.
A szlovák központi költségvetés hiánya tavaly 33,89 milliárd koronát (894 millió euró) tett ki, ami jóval alacsonyabb az eredeti tervekben szereplő, 61,52 milliárd koronás értéknél. A szlovák pénzügyi tárca közlése szerint a bevételek a tervezett érték 100,6 százalékán teljesültek, míg a kiadások csak az előirányzat 91,8 százalékára rúgtak. Szakértők rámutatnak, hogy a jelek szerint teljesítette a hozzá fűzött reményeket az adórendszer egykulcsossá tétele, ugyanis az adóbevételek 222,6 milliárd koronára nőttek, ami 20,6 milliárd koronával, azaz mintegy 10 százalékkal felülmúlja a tervet. Társasági adóból 12 milliárddal több folyt be a tervezettnél.

Ivan Miklos pénzügyminiszter emellett a gyors gazdasági növekedéssel magyarázta a bevételi és a kiadási oldal vártnál kedvezőbb alakulását. Az előbbiben az alacsony kamatszint is szerepet játszott. A többletforrások lehetővé tették az eredetileg nem tervezett kiadások finanszírozását, ezek közé tartozik a Kia autógyárnak nyújtott 1,6 milliárd korona pótlólagos támogatás. A pozsonyi pénzügyminisztérium eredeti tervei szerint idén a GDP-arányos államháztartási hiány a tavalyra megcélzott 4,2 százalékos szinten marad, 2007-re pedig 3 százalékot terveznek a 2009-es eurócsatlakozáson dolgozó országban. A központi költségvetés tényszámai szerint tavaly több mint 27 milliárd korona volt a megtakarítás a tervhez képest, ami a GDP mintegy 2 százaléka, azaz ennyivel javulhat a korábbi tervezetekben szereplő államháztartási adat is.

Egyes elemzők mindazonáltal kétségesnek tartják a hiánycsökkentés folytatódását, idén ugyanis Szlovákiában is választásokat tartanak. A 2004 májusában az EU-hoz csatlakozott nyolc volt szocialista ország közül Szlovénia és a balti államok mellett Szlovákia halad a leggyorsabban az eurózónába vezető úton, Pozsony tavaly novemberben az euró előszobájának számító ERM2-es rendszerbe is belépett. A szlovák infláció ugyan a múlt év őszén kissé felgyorsult, de továbbra is a maastrichti kritériumokban megengedett plafon környékén van. Mindeközben az államadósság nem éri el a GDP 35 százalékát sem, miközben az eurócsatlakozás feltételrendszere 60 százalékot is elfogadhatónak tart. A kedvező gazdaságpolitikának köszönhető az is, hogy tavaly decemberben a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő felértékelte a szlovák adósságot. A harmadik negyedévben a szlovák GDP 6,2 százalékkal bővült, aminél nem jegyeztek fel nagyobbbb dinamikát a kelet-közép-európai térségben.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft