Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Beruházási boom Szlovákiában

2004.02.19. 08:41
Szlovákiában az idén egyetlen adónem 21-féle címen szedett terhet váltott fel. Az ország vonzerejét azonban nem csak ez jelenti.
Arról már többször szó esett, hogy Szlovákiában az adóreform elemeként az év elejétől egyszerűsített, egykulcsos 19 százalékos társasági adót vezettek be. Azt azonban kevesen hangsúlyozták, hogy így az ország a nálunk alkalmazott evához (egyszerűsített vállalkozási adó) hasonló rendszer jött létre. Egyetlen adó váltotta ugyanis fel a korábbi 21-féle adózási formát: a vállalkozások csak nyereségadót fizetnek, és mentesülnek minden más adó, egyebek között a korábbi 15 százalékos osztalékadó befizetése alól.

Minden jövedelem csak egyszer adózik

Az elv az volt, hogy minden jövedelmet csak egyszer adóztatnak meg, márpedig az osztalékot például már a társaság vagy szövetkezet adózott jövedelméből fizetik. Idén azonban még utoljára ki kell fizetni az osztalékadót a tavalyi jövedelem után. A korábbi 14 és 20 százalékos áfakulcsot ugyancsak egyetlen, 19 százalékos kulcs váltotta fel. Szlovákia azonban nemcsak ezért, hanem a többi közép-európai országhoz viszonyított alacsony átlagbérek miatt is kedvelt befektetési célpont.

Az eddig megkötött szerződések értelmében az adathordozókat gyártó svájci Sky Media Manufacturing SA Vágújhelyen 100 millió euró ráfordítással CD-t és DVD-t gyártó üzemet épít, a dél-koreai Samsung Electronics pedig Spanyolországból és Nagy-Britanniából Galántára költözteti át az audiovizuális termékek, továbbá a számítógép-monitorok és a mikrohullámú sütők gyártását. Pozsony emellett előzetes tárgyalásokat folytat a brit MG Roverrel, amely 200 millió eurós beruházással évi 100 ezer gépkocsit állítana elő.

Február végéig, március elejéig kiderül, hogy a dél-koreai Hyundai Zsolnára vagy Lengyelországba telepíti 1,1 milliárd euró költséggel megépülő közép-európai autógyárát. Az elmúlt egy év legnagyobb befektetése a PSA Peugeot-Citroën nagyszombati gyárának tervezett építése, mintegy 710 millió eurós költséggel. A megnövekedett lakásigények nyomán a Canadian Rockport Homes úgy döntött, hogy 60 millió dolláros beruházással négy telephelyet hoz létre az országban kész házak gyártására. A cég négyzetméterenként 12 ezer koronánál olcsóbban tud lakást építeni, szemben a jelenlegi 13-18 ezer koronás átlaggal. Az országba a múlt év első kilenc hónapjában 25,4 milliárd korona (1 euró=40,41 korona) értékű közvetlen külföldi működőtőke áramlott be, a rendszerváltás óta pedig összesen 327,2 milliárd korona.