Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A szlovák gazdasági csoda titka

2006.03.09. 08:12
Egy szlovák pénzintézet elemzése szerint spekulációs okokra vezethető vissza a vártnál magasabb, az elemzőket is megdöbbentő tavalyi 7,5 százalékos GDP növekedés: a dohány- és italkereskedők a jövedéki adó emelése miatt akkora készleteket halmoztak fel, hogy elővásárlásaikkal 0,4 százalékkal növelték a GDP-t, ami viszont így az idén kisebb ütemben nőhet a vártnál.
Az elemzők még mindig nem tudnak napirendre térni afölött, hogy 2005 utolsó negyedévében Szlovákia bruttó hazai összterméke (GDP) a vártnál 1,5-2 százalékponttal gyorsabban, 7,5 százalékkal nőtt. A Slovenská Sporitelna (SLSP) szlovák takarékpénztár elemzése most kimutatta, hogy nem a gazdaság tényleges felfutása produkálta a távol-keleti sikerországokkal egybevethető csodálatos mutatót, hanem spekulációs tényezők. Ugyanis a 2006-ra beharangozott magasabb adóterheket kivédendő a szlovák kereskedők óriási raktárkészleteket halmoztak fel dohánytermékekből és égetett szeszből, ennek köszönhetően a cigaretta máig nem drágult.

A bespájzolás eredményeként az év utolsó hónapjaiban a pénzügyminisztérium váratlanul 4-5 milliárd koronával több jövedéki adót könyvelhetett el, mint amennyit eredetileg várt. A pénzintézet becslése szerint a felhalmozott raktárkészletek az utolsó negyedév hazai össztermékének növekedéséhez 1,5 százalékponttal járultak hozzá, ami egész évre kivetítve 0,4 százalékkal növelte a GDP-t. Michal Musák, a bank elemzője szerint ez a torzulás a 2006-ra készített prognózisokat is befolyásolhatja. Szerinte a főleg a dohányáruk felhalmozásából eredő 2005. évi plusznövekedés 2006-ban már nem érződik, ezért az erre az évre szóló gazdasági növekedési ütem 0,8 százalékponttal kisebb lesz a tervezettnél.