Csúszhat a szlovák euró

2006.06.19. 08:03
Az előrehozott szombati szlovákiai parlamenti választásokat a szociáldemokrata irányzatú, eddig ellenzéki Smer (Irány) nyerte. A kormány összetétele még nem ismert, de a szombati eredmény így is lejtőre küldheti a korona árfolyamát, írta a Napi Gazdaság.
Az 1993 óta független Szlovákia történetében először volt egynapos a parlamenti választás, és először fordult elő, hogy a részvétel 60 százalék alá (54,7 százalék) süllyedt. A 150 tagú pozsonyi törvényhozásba hat párt került be: a szociáldemokrata színezetű Smer a voksok 29,1 százalékával 50 képviselői helyhez jutott, a Dzurinda vezette jobboldali SDKÚ 18,3 százalékkal 31, a nacionalista SNS és a magyar MKP 11,7-11,7 százalékkal egyaránt 20-20, a Vladimír Meciar irányította HZDS 8,8 százalékkal 15, végül a kereszténydemokrata KDH 8,3 százalékkal 14 képviselői mandátumhoz jutott.

A 2002 óta végrehajtott gazdasági reformokat többségében eltörölni szándékozó Smer toronymagas győzelme alaposan megtáncoltathatja a szlovák pénzpiacot. Szakértők szerint a korona akár már ma 50 fillérrel (halier) gyengülhet a referenciának számító euróhoz viszonyítva, rövid távon pedig összességében 1 koronát is eshet (pénteken 38 korona/euró volt a kurzus).

Azonban nem biztos, hogy megvalósul ez a komor forgatókönyv, ugyanis a voksolás végeredményének ismeretében az is elképzelhető, hogy az új kabinetbe a jelenlegi kormánypártok egyike-másika is bekerülhet, ami szűkítheti a Smer reformellenes mozgásterét. Robert Fico, a győztes Smer elnöke megerősítette, hogy Szlovákia 2009-ben szeretné bevezetni az eurót, azonban hozzátette: ha ez áldozatokkal járna, akkor kitolhatják a céldátumot.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön