Gerzson
-3 °C
2 °C

Drágul Szlovákia

2003.07.31. 08:54
Péntektől drágul Szlovákiában az üzemanyag, a sör és a cigaretta, miután jelentősen nő az adójuk. Ez várhatóan hatással lesz a magyar bevásárlóturizmusra is.
Péntektől Szlovákiában jelentősen nő a dohánytermékek, a sör és az üzemanyag adója, miután az idei adóbevételek jelentősen elmaradnak a tervezettől. Emiatt a cigaretta ára csomagonként átlagosan 9 koronával emelkedik, ami gyakorlatilag júliusban "menet közben" már megtörtént; 0,5 liter sör ára a pénzügyminisztérium számításai szerint 1,20-1,40 koronával nő, a gyártók viszont 2 koronás áremelkedést sem tartanak kizártnak.

Négyszáz korona többletkiadás

A benzin literje hivatalosan 2,70-3,50 koronával drágul, viszont a Slovnaft üzemanyag-forgalmazó szerint valószínűbb a 3,20 és 3,80 korona közötti emelkedés. Előzetes számítások szerint azokban a háztartásokban, ahol napi egy csomag cigarettát, egy üveg sört fogyasztanak, továbbá havonta 500 kilométert tesznek meg gépkocsival, az adóemelés havi 440-460 koronányi többletkiadást gerjeszt.

Jól járnak a csempészek

Az áremelés járulékos hatásaként Kelet-Szlovákiában az ukrán határ közelében érezhetően megnőtt a dohánytermékek csempészete, a szlovák sörgyártók szövetsége a sörfogyasztás 10, drámai esetben 25 százalékos visszaesésével számol, a Slovnaft szóvivője pedig úgy látja, a drágább benzin miatt az év végéig már nem áll vissza az év első felében tapasztalt fogyasztási mennyiség. A pénzügyminisztérium az adóemeléstől 2003 második felében 3,5-3,7 milliárd korona többletbevételt remél.