Aliz
6 °C
14 °C

A szlovák bankoknak drága lesz az euró

2007.05.04. 08:15
Az euróbevezetés komoly információtechnológiai beruházásokat tesz majd szükségessé, emellett további korona-százmilliókat kell fordítani az egységes európai fizetési zóna (SEPA) bevezetésére – jelezte a szlovák bankszövetség vezetője.

A szlovák bankok profitjából jócskán le fognak faragni az euró bevezetésével kapcsolatos kiadások – nyilatkozta Ladislav Uncovsky, a szlovák bankszövetség (SBA) igazgatója. A három legnagyobb szlovák bankkal nagyság tekintetében egybevethető egyik szlovén bank közlése szerint a 2007-es euróbevezetés számára 22 millió euróba került, így várhatóan ezeknek a bankoknak is nagyjából ekkora költséggel kell számolniuk.

Az euróbevezetés komoly információtechnológiai beruházásokat tesz majd szükségessé, emellett további korona-százmilliókat kell fordítani az egységes európai fizetési zóna (SEPA) bevezetésére – mondta Uncovsky. Szerencsére a szlovák bankok rendkívül nyereségesek, így állni tudják majd a kiadásokat.

A szlovák bankszektor nettó nyeresége tavaly 14,1 százalékkal, 15,856 milliárd koronára (472 millió euró) nőtt, az idei első negyedévben további 20,9 százalékkal emelkedett a profit és elérte az 5,021 milliárd koronát. A profitnövekedés döntően a jelentős kamatmarzsoknak és a kezelési költségeknek köszönhető.

Márciusban a Hospodárske Noviny szerint az egy- vagy kétéves lekötésű betétek utáni kamat átlagosan csak 3,5 százalék, miközben az áruvásárlási kölcsönök és egyéb, legfeljebb ötéves futamidejű lakossági kölcsönök átlagos kamata 14,75 százalék. Ráadásul a lakosság hiteligényei is látványosan nőnek. Csak tavaly 46 százalékkal emelkedtek az áruvásárlási kölcsönök, további 30,8 százalékkal pedig a lakásvásárlással kapcsolatos hitelek volumene. Összességében a banki hitelek 2006-ban 20 százalékkal növekedve elérték a 668 milliárd koronát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?