István, Vajk
19 °C
33 °C

A szlovák bankoknak drága lesz az euró

2007.05.04. 08:15
Az euróbevezetés komoly információtechnológiai beruházásokat tesz majd szükségessé, emellett további korona-százmilliókat kell fordítani az egységes európai fizetési zóna (SEPA) bevezetésére – jelezte a szlovák bankszövetség vezetője.

A szlovák bankok profitjából jócskán le fognak faragni az euró bevezetésével kapcsolatos kiadások – nyilatkozta Ladislav Uncovsky, a szlovák bankszövetség (SBA) igazgatója. A három legnagyobb szlovák bankkal nagyság tekintetében egybevethető egyik szlovén bank közlése szerint a 2007-es euróbevezetés számára 22 millió euróba került, így várhatóan ezeknek a bankoknak is nagyjából ekkora költséggel kell számolniuk.

Az euróbevezetés komoly információtechnológiai beruházásokat tesz majd szükségessé, emellett további korona-százmilliókat kell fordítani az egységes európai fizetési zóna (SEPA) bevezetésére – mondta Uncovsky. Szerencsére a szlovák bankok rendkívül nyereségesek, így állni tudják majd a kiadásokat.

A szlovák bankszektor nettó nyeresége tavaly 14,1 százalékkal, 15,856 milliárd koronára (472 millió euró) nőtt, az idei első negyedévben további 20,9 százalékkal emelkedett a profit és elérte az 5,021 milliárd koronát. A profitnövekedés döntően a jelentős kamatmarzsoknak és a kezelési költségeknek köszönhető.

Márciusban a Hospodárske Noviny szerint az egy- vagy kétéves lekötésű betétek utáni kamat átlagosan csak 3,5 százalék, miközben az áruvásárlási kölcsönök és egyéb, legfeljebb ötéves futamidejű lakossági kölcsönök átlagos kamata 14,75 százalék. Ráadásul a lakosság hiteligényei is látványosan nőnek. Csak tavaly 46 százalékkal emelkedtek az áruvásárlási kölcsönök, további 30,8 százalékkal pedig a lakásvásárlással kapcsolatos hitelek volumene. Összességében a banki hitelek 2006-ban 20 százalékkal növekedve elérték a 668 milliárd koronát.