Jenő
-3 °C
6 °C

Szlovákia hadat üzent a hipereknek

2008.04.18. 07:30
Több millió koronás büntetéssel fenyegeti a jövő januárban életbe lépő új törvény Szlovákiában a hipermarketláncokat, ha visszaélnek nagyságukkal: a beszállítóktól maximum az általuk hozott forgalom három százalékát kérhetik el polcpénzként, ha pedig indokolatlanul eláll a szerződéstől a lánc, akár 20 millió koronát is fizethet.

A szlovák parlament elfogadta a kereskedelmi kapcsolatok aránytalan feltételei elnevezésű törvényt, amelynek lényege: rontja az üzletláncok alkupozícióját, továbbá büntethetők lesznek a kiskereskedelmi üzletláncok, ha visszaélnek helyzetükkel.

A 2009. január 1-jével hatályba lépő törvény például megszabja: a beszállító legfeljebb az adott üzletláncban értékesített termékei éves forgalma 3 százalékának megfelelő összeget kötelesek befizetni a társaságnak. Ez az összeg magában foglalja az úgynevezett polcpénzt, a beszállító termékeinek szórólapokon való feltüntetését és egyéb kiadásokat. Ha az üzletlánc ennél nagyobb összeget követel, akkor 5 millió korona (154 600 euró) büntetéssel sújtható.

Ha az értékesítő indokolatlanul eláll a beszállítóval kötött szerződéstől, ha indokolatlanul visszautasítja a már leszállított árut, ha a terméket a vásárlónak a beszerzési árnál alacsonyabban kínálja, akkor a bírság 10 millió korona (309 250 euró), ismételt esetben pedig 20 millió korona.

A beszállítók, a szlovák agrárkamara, illetve az élelmiszeripar támogatta a törvény elfogadását, a kiskereskedelmi üzletláncok azonban elutasítják azt, mivel a jogszabály szerintük durván korlátozza a kereskedelem és az árképzés szabadságát, ami árfelhajtó tényező lehet. Emellett kizárólag az őstermelők és a feldolgozók érdekeit védi, korlátozza a végkiárusításokat, az akciós, vevőcsalogató termékek forgalmazását. "A jelenlegi törvényi és intézményi keretek megfelelőek.

Az új törvény viszont rontja a piaci feltételeket, nem fogyasztóbarát, és végeredményben negatív hatású" - nyilatkozta Pavol Konstiak, a Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség elnöke, aki szerint a negatív hatás nemcsak az élelmiszer-ágazatban, hanem az egész gazdaságban érződhet. Gabriel Csollár, a Coop Jednota szövetkezeti üzletlánc egyik vezetője úgy véli, hogy a törvény a jelenlegi formájában a hivatalnokok kezébe adná a hatalmat, és a minisztériumi asztalok mögött ülők értelmezésétől függne, mi a törvényes és mi nem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?