Auguszta
-4 °C
2 °C

Szűz Mária a szlovák euróérméken?

2005.11.17. 09:10
Több tízezren szavaztak a szlovák jegybank felhívására arról, kit látnának az uniós pénzükön. Az ország nevezetességei és keresztény jelképek közül lehetett választani.
Néhány nap alatt több tízezer telefon és e-mail érkezett a szlovák pénzügyminisztérium és a jegybank közös felhívására, amelyben arról kérdezték a lakosságot, hogy mit látnának szívesen az euróérmék hátoldalán. Északi szomszédunknál a tervek szerint 2009-ben vezetik be az uniós közös pénzt.

A szombati újságokban és a jegybank honlapján is bemutatott tíz lehetőség közül négy az ország nevezetességeit, hat pedig keresztény jelképeket ábrázol. Történelmi személyiségek szerepeltetését eleve kizárták, Szűz Mária és a gyermek Jézus azonban két tervezeten is szerepel.

Szlovákia lehet az eurózóna első olyan tagállama, amelynek érméin keresztény vallási szimbólumok jelennek meg. Igaz ugyan, hogy egyes spanyol és portugál érméken az országok nevezetes katedrálisai szerepelnek, a vatikáni eurók hátlapján pedig II. János Pál arcképe látható.

A lengyel jegybank vezetői szerint a tavasszal elhunyt egyházfő képmása a lengyel eurókra is rákerül majd. A lengyel euróbevezetés időpontja azonban még igencsak bizonytalan.