Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Mennyit keresnek a szomszédok?

2001.09.10. 10:49
Ötezer francia adófizető állampolgár bocsánatkérő levelet kapott hétfőn az adóhivataltól, mivel múlt héten az adóhivatal által megbízott egyik magánnyomda téves adóelszámolást küldött ki tisztes adófizetők ezreinek lakására.
Laurent Fabius
Az adóelszámolásokban ugyan az adózó neve, lakcíme, sőt a befizetendő végösszeg is stimmelt, az adóelemek listáján azonban a közvetlen szomszédok jövedelmének pontos részletezése szerepelt. Amiből persze logikusan adódik, hogy a kéretlenül felvilágosított címzett hasonló adatait a folyosó túloldalán lévő lakásban vették kézhez, ha éppen nem az üzleti riválisnál.

Nem merték megmondani a főnöknek

A pénzügyminiszter, Laurent Fabius pénteken hajnalban az RTL rádió híreiből értesült a kapitális blamázsról: addigra már reklamáló levelek százai futottak be az adóhivatal lille-i központjához, de munkatársainak nem volt merszük a rossz hírről tájékozatni a főnököt.

Az örjöngő Fabius és a főellenőr

Fabius, aki állítólag tombolt, s dörgedelmeitől pénteken egész álló nap rengtek a pénzügyminisztérium falai, a nyilvánosság előtt "súlyos és komoly balfogásnak" nevezte az esetet. Haladéktalanul utasította Francois Cailleteau pénzügyminisztériumi főellenőrt, hogy egy héten belül nyújtsa be a pontos jelentését a történtekről. "Aztán majd meglátjuk..." - fűzte hozzá sokat sejtetően a miniszter.

A nyomda számítógépes ördöge

Az eset egyetlen vigasztaló eleme, hogy a szóban forgó magánnyomda, amely számítógépes üzemzavarra hivatkozik, nagyon az elején követte el a siralmas baklövést. A rábízott 18 régióból még csak ötbe küldte ki a téves adó-előrejelzést, így a 32 millió adófizetőhöz képest elenyészőnek mondható az ötezres tévedési arány. A pénzügyminisztériumban a hét végén állítólag több százezer már elkészült, postázásra váró értesítést daráltak le.

Szabotőrök az adóhivatalban?

Az illetékesek nem zárják ki, hogy esetleg szabotázs történt, az eset idején ugyanis furcsa mód nem működött a rendszer hibajelző programja, de az ítélettel bevárják a vizsgálat megállapításait. Egyelőre a károsultak megkövetésével vannak elfoglalva. A bocsánatkérő levelek a szombati rendkívüli munkanapon készültek, s hozzáláttak a módosított adóértesítések elkészítéséhez is, amelyet ígéretük szerint még e héten eljuttatnak a károsultakhoz.