Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A szuperbruttósítás a nyerő a cseheknél

2008.04.07. 07:23
A cseh pénzügyminisztérium az adórendszer egyszerűsítése érdekében azt javasolja, hogy 2010-től vonják össze a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékot, amit az ún. szuperbruttó - azaz a munkaadó által befizetett járulékokkal megnövelt - jövedelem alapján számítanának ki. Emlékezetes: a csehek idén már elindították az adórendszer reformját, és ezt vinnék tovább 2010-ben.

Az új terv elfogadásával nem változna a lakosság teljes adóterhe, ami jelenleg 40,2 százalékos, az egészségügyi járulékkal pedig eléri az 50,2 százalékot, csak egyszerűsödne a befizetés, emellett világossá válna, hogy az állam mekkora összeget von el az adó- és járulékfizetőktől.

Jelenleg a munkavállaló béréből levonják a jövedelemadót, a társadalombiztosítási és az egészségbiztosítási járulékot, emellett a munkaadó is befizeti az alkalmazottja utáni társadalombiztosítási járulékot. A jövőben viszont összevonnák a két oldalról is befizetett társadalombiztosítási járulékot. A tárca tervei szerint a munkavállaló fizetési szalagján csupán három rubrika volna: a bérnek, az összesített adónak, végezetül az egészségbiztosításnak (ez utóbbit mindenki a saját egészségbiztosítójába fizeti be).

A Miroslav Kalousek pénzügyminiszter által kidolgozott koncepció szerint az adók és a járulékok beszedését végző hivatalokat is összevonnák és egyetlen formanyomtatvány volna.

További eleme a tervnek, hogy nagyrészt eltörölnék az örökösödési és ajándékozási illetéket, csökkentenék az adókedvezmények számát, végül a társaságok nem fizetnének osztalékadót, csak a természetes személyek.

A tárcának még egyeztetnie kell a koncepciót a koalíciós pártokkal és ezután nyújtanák be a tervezetet a parlamentnek. Miroslav Smál, a szlovák pénzügyminisztérium szóvivője a Hospodárské Noviny szlovák lap kérdésére úgy nyilatkozott, hogy egy ideje már a szlovák kormány is fontolgatja az adók és járulékok együttes behajtásának, valamint a szuperbruttó bér bevezetésének a lehetőségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!