Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Balaton helyett Horvátország a célpont

2005.06.27. 09:21
Autópályán, megszakítás nélkül juthatunk el Letenyétől Splitig - újabb autópályaszakaszt adtak át a hétvégén Horvátországban. A Balaton népszerűség csökken, Horvátotszágé ugrásszerűen nő.
A hétvégén újabb autópálya szakaszt adtak át Horvátországban Pirovac és Vrpolje között, így mostantól megszakítás nélkül juthatunk el a letenyei határátkelőtől egészen Splitig.

A határtól Splitig tartó 512 kilométeres útvonal így körülbelül ugyanannyi idő alatt tehető meg, mint amennyi idő alatt a Budapesttől Letenyéig a 234 kilométert megtehetjük. Az utóbbi években a horvát kormány infrastruktúra fejlesztési erőfeszítései nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek mondhatók, melynek következtében az ország turizmusa is látványos fejlődésen ment keresztül.

A portfolio.hu egy jelentős német utazási iroda képviselőjétől megtudta, a balatoni foglalásaik idén eddig 20 százalékos csökkenést mutatnak tavalyhoz képest, míg a horvát foglalások mintegy 350 százalékkal emelkedtek. Magyarországon sem lehet sokkal kedvezőbb a helyzet, hiszen Budapestről például csupán mintegy 4 órával kell többet autózni ahhoz, hogy a Balaton helyett a horvát tengerbe lógathassuk a lábunkat.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy mit mutattak fel az eddig a magyar kormányok az infrastruktúra fejlesztés terén. A GKM oldaláról letölthető ábrán tökéletesen kirajzolódik, mennyi gyorsforgalmi úttal rendelkezik Magyarország és mennyi épül a közeljövőben. Ha minden jól megy 2006 végére már Budapestről is teljes egészében autópályán juthatunk el Letenyéig, valamint valószínűleg megépül majd az M6-os Dunaújvárosig tartó szakasza. Az M5-ös Szegedig nyúlik majd, illetve Nyíregyháza és Debrecen is bekapcsolódik az autópálya közlekedésbe.