Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Még többet akarnak a luxusmelósok

2002.05.07. 10:40
Hét év óta először hirdetett sztrájkot a német gépipari dolgozókat tömörítő IG Metall szakszervezet, melynek felhívására Baden-Württemberg tartományban mintegy 50 ezer ember szüntette be a munkát. Az ECB kamatemelést helyezett kilátásba a bérkiáramlás erősödésének esetére.
A vasárnap éjszakai műszakváltáskor a DaimlerChrysler AG autógyár központi üzemében kezdetét vette az IG Metall által meghirdetett sztrájk, amelyben hétfőn húsz gyár mintegy 50 ezer alkalmazottja vett részt Baden-Württemberg tartományban, Németország ipari fellegvárában.

Porsche, Audi és traktorgyár

Az egynapos munkabeszüntetés érintette többek közt a DaimlerChrysler két további gyárát, a Porsche AG, az Audi, valamint az amerikai John Deere traktorgyártó egy-egy üzemét. A hét további napjaira a szakszervezet más vállalatoknál szervez sztrájkokat - jelentette a Reuters.

Újra kezdődik az alku

Az autóipar, a gépgyártás és az elektronikai szektor közel 2,8 millió dolgozóját tömörítő IG Metall eredetileg 6,5 százalékos béremelést követelt ez évre a szóban forgó iparágak 3,6 millió alkalmazottja számára.

A munkáltatókkal folytatott egyezkedés során igényét leszállította 4 százalékra, a vállalatok azonban csak 3,3 százalékot ajánlottak, így a tárgyalások megszakadtak, s a szakszervezet tagjainak zöme a sztrájk mellett szavazott.

Az IG Metall tagjai átlagosan havi 2 ezer eurót (488 ezer forint) keresnek, ehhez jön hat hét fizetett szabadság és a prémium - jegyezte meg a Dow Jones.

A sztrájk kiterjedésétől tartanak

Németországban utoljára 1995-ben volt nagyobb sztrájk, azt is az IG Metall szervezte, amely most azzal fenyeget, hogy ha követelését nem teljesítik, a jövő héten más tartományokra is kiterjeszti az akciót. A sztrájknak az ad nagy jelentőséget, hogy a német gyakorlat szerint a gépipari bérmegállapodás az irányadó a többi szektor számára.

Gerhard Schröder kancellár kínos helyzetben van, mert egyrészt a szeptemberi választásokon számít a munkavállalók szavazataira, másrészt egy nagyarányú bérnövekedés fékezőleg hathat a gazdaság egészére.

Béremelésre kamatemelés lesz a válasz

A Bizottság önmérsékletre int
A BBC beszámolója szerint Pedro Solbes, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős biztosa felszólította a mukásokat, hogy mutassanak önmérsékletet, mivel a bizottság álláspontja szerint a béremelésnek összhangban kell lenie az infláció csökkenésével és a termelékenység növekedésével. A brüsszeli bizottság gazdasági és pénzügyi bizottságának elnöke, Johnny Akerholm a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, megakasztaná az európai gazdasági növekedést, ha a túlzott bérkövetelések általánossá válnának az unióban.

Michael Rogowski, a német iparszövetség - a legnagyobb munkáltatói szervezet - elnöke egyenesen őrültségnek nevezte a 6,5 százalékos követelést, amely Németországon kívül is aggodalmat kelt üzleti és monetáris politikai körökben.

Elemzők szerint egy 3,5 százaléknál magasabb bérmegállapodás esetén az Európai Központi Bank (ECB) rövid időn belül kamatemeléssel reagálna a bérkiáramlás növekedése miatt keletkező inflációs veszélyre.

Az ECB az utóbbi időben többször is figyelmeztetett e kockázatra, legutóbb Wim Duisenberg elnök jelezte: ha a német munkavállalók nem tanúsítanak önmérsékletet, az ECB kénytelen lesz kamatot emelni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!