Klaudia
-4 °C
2 °C

Sztrájkok szerte Európában

2006.03.29. 10:08
Nagy-Britanniában a közalkalmazottak, Franciaországban a fiatalok és az országos szakszervezetek időzítettek sztrájkot és tiltakozó akciókat tegnapra, Németországban pedig a vas- és fémipari szakszervezet hirdetett meg országos munkabeszüntetést, miután a közalkalmazottak itt már hetedik hete állnak konfliktusban a munkáltatókkal. A megmozdulásokat nagyobbrészt a munkaerő-piaci reformok váltották ki.
Nagy-Britanniában közhivatalok, múzeumok, kulturális központok és rendőrségi intézmények maradtak zárva, a tömegközlekedésben pedig nagy kiesések voltak, miután a dolgozók sztrájkot szerveztek a nyugdíjszabályok módosítása ellen. A megmozdulásban a pedagógus-szakszervezet nem volt érintve, az iskolai alkalmazottak és a közlekedési zavarok miatt azonban sokfelé az oktatás is szünetelt. A The Guardian által idézett szervezők szerint a megmozdulás a hetvenes évek óta a legnagyobbnak számít, mások szerint pedig az 1926-os általános sztrájk óta nem volt ilyen tömegre kiterjedő, országos munkabeszüntetés. Szolidaritása jeléül London polgármestere, Ken Livingstone sem jelent meg hivatalában.

A sztrájkot a londoni kormány azon terve váltotta ki, amellyel a mostani 60-ról 65 évre akarja emelni a közalkalmazotti nyugdíjkorhatárt. A jelenlegi szabályozás szerint közalkalmazotti státusból nyugdíjba lehet vonulni, ha az életkor és az adott szektorban töltött munkaévek összege eléri a 85-öt. A kormány azonban - az életkor meghoszszabbodására és a lakosság elöregedésére hivatkozva - olyan módosítást tervez, hogy a teljes nyugdíj csak 65 éves kortól járjon, előtte pedig csak egyharmadával kevesebbet fizetnének ki.

Franciaországban az eddigi legnagyobb megmozdulást szervezték tegnapra a fiatalok elbocsátását megkönnyítő reformtörvény ellen. A rendőrség különleges készültséggel vonult fel, hogy megakadályozza a rendbontást, a gyújtogatásokat és a rombolást. Párizsban a felvonulás útvonalán eltávolították a járműveket, az ott lévő kereskedőket pedig felszólították az üzleteik bezárására. A szakszervezetek egyhangúlag elutasították Dominique de Villepin miniszterelnök mára szóló meghívását az indulatokat felkorbácsoló intézkedés módosítására, mert ragaszkodnak a jogszabály maradéktalan visszavonásához.

Németországban - a már hetedik hete ismételten sztrájkoló és tüntető közalkalmazottak, illetve egészségügyi dolgozók után - a közel hárommillió főt tömörítő IG Metall mától tart figyelmeztető sztrájkokat, amelyeket később országos méretűvé akar kiszélesíteni. A szakszervezet ötszázalékos fizetésemelést követel, és nyílt provokációnak minősítette, hogy a munkaadók tegnapig még ellenjavaslatot sem tettek.