Olivér
5 °C
8 °C

Sztrádákon is nyomunkban a románok

2007.10.29. 15:11
A román kormány tervei szerint 2010-ig négy autópálya készül el az országban, ebből három Erdélyben és a szintén nagyszámú magyar kisebbség által lakott Partiumban. Ez 415 kilométernyi gyorsút megépítését jelenti, ami a becslések szerint 1,2 milliárd euróba (300 milliárd forintba) kerül, vagyis egy kilométer 723 millió forintból jön ki.

A román kormány négy gyorsforgalmi út megépítését tervezi 2010-ig. A sztrádákból három Erdély különböző nagyvárosait köti majd össze.

A Rompres hírügynökség a közlekedési minisztérium, valamint az autópályákat és országutakat kezelő CNANDR adataira hivatkozva azt közölte, hogy az összesen körülbelül 415 kilométer hosszúságú négy különböző gyorsforgalmi út megépítése az előzetes tervek szerint több mint 1,2 milliárd euróba kerül.

Ez nagyjából 300 milliárd forintnak felel meg, vagyis kilométerenként 723 millió forintból épülnek a román sztrádák; csak érdekességként: nálunk 1998-ban adtak át utoljára olyan sztrádát, amely ára kilométerenként 1 milliárd forint alatt volt.

Az Arad (Arad) és Nagyvárad (Oradea) közötti út költségeit 392 millió euróra becsülik, az építési munkálatok várhatóan 2008-ban kezdődnek. Ez jelenleg a 79-es számú, jellemzően kétszer egysávos romániai főút, és egyben az E671-es jelzésű nemzetközi főút is.

Románia északi részén halad át majd a Szatmárnémetit (Satu Mare) Nagybányával (Baia Mare) összekötő, 65 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út. Ez a mostani 1C és 18-as főutak nyomvonalára tervezett sztráda a román-magyar határon lévő Pete (Petea) határátkelőtől indul, és összekötetésben lesz Halmi (Halmeu) határátkelővel is, amely Ukrajna felé biztosítja a megfelelő átjárhatóságot. Ez a szakasz gyakorlatilag a 2013-ig elkészülő M49-es magyarországi autópálya meghosszabbítását jelenti, építési költségeit 550 millió euróra becsülik.

A harmadik gyorsforgalmi út Szászsebest (Sebes) és Tordát (Turda) köti majd össze, lényegében az 1-es számú főút – az E81-es nemzetközi főút – nyomvonalán. A 73 kilométer hosszú szakasz költségei elérik a 686 millió eurót. Ez az út kötné össze majd a Bors és Brassó között haladó észak-erdélyi autópályát a dél-erdélyivel.

A román kormány a dél-romániai Craiova és Pitesti közötti 120 kilométer hosszú 65-ös főút, az E70-es nemzetközi út nyomvonalára tervezi a negyedik gyorsforgalmi utat. Jelenleg még mind a négy beruházás a tervezés szakaszában áll, hiszen a CNANDR-nél folyamatban van az utak megvalósíthatósági tanulmányának az elkészítése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?