Auguszta
-3 °C
2 °C

Szünetet tarthat a Fed

2008.05.05. 07:31
Könnyen megeshet, hogy az év végéig nem csökkenti tovább irányadó rátáját az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, miután szerdán 25 bázisponttal, két százalékra mérsékelte azt.

Ugyanis Ben Bernanke, a Fed elnöke a döntést követő kommentárjában komoly hangsúlyt helyezett az inflációs kilátásokra: a hivatalos megfogalmazás szerint szükség lesz az inflációs fejlemények alapos figyelemmel követésére.

Azért a monetáris döntéshozók nem határolták el magukat véglegesen a további enyhítésektől sem, hiszen azt is jelezték, hogy a gazdasági bővülés kérdése továbbra is bizonytalan.

A dollár élénken reagált a devizapiacon a Fed retorikájában bekövetkezett fordulatra, az amerikai fizetőeszköz másfél havi csúcson zárta az előző hetet az euróval szemben. Az uniós devizáért pénteken, a kereskedés végén mindössze 1,5424 dollárt kértek el. Közben a vezető jegybankok újabb, a likviditáshiányt szűkítő lépésekre szánták el magukat.

A Fed pénteken a kéthetenként megtartott refinanszírozási aukciók keretét másfélszeresére, 75 milliárd dollárra emelte, és növelte az EKB és a svájci jegybank számára fenntartott hitelcserekeretét is. Az EKB-ben ugyanakkor közölték, hogy sűrűbben és nagyobb összegben tartanak dollárárveréseket: ezentúl kéthetenként rendeznek aukciót 28 napos lejáratra, legfeljebb 25 milliárd dollárig.