Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Miért omlott össze hirtelen a Dow Jones?

2007.02.28. 10:44
Részben egy tabulációs hiba okozhatta a Dow Jones ipari átlagindex hatalmas zuhanását kedden a New York-i tőzsdén. Más források szerint egy nagy opciós üzlet borította meg a rendszert.

Tabulációs hiba okozta a Dow Jones Industrial Average (DJIA) esését New York-i idő szerint kedd délután nem sokkal három óra előtt. A hirtelen és meredek zuhanás Chris Bain, a Wall Street Journal bloggere szerint egy tabulációs hiba miatt történt. A Dow Jones adatfeldolgozó rendszere számolja ki az ipari átlagindexet, a világ talán legfontosabb tőzsdeindexét, a DJIA-t.

A harminc részvényt tartalmazó átlag kalkulálásakor az átmeneti késés a megbízások özöne miatt következett be Bain szerint. Egy eltömődött csőhöz hasonlította azt a délutáni helyzetet, amikor a tőzsde esésnek indult.

Ekkor átkapcsolták a Dow Jones-indexeket egy háttértámogató rendszerre, hogy kiszámolják az átlagot. Ez szinte azonnal hatalmas esést indikált, hatalmas, 200 pontos különbséget okozva a Dow határidős piaca és a Dow indexszámításai között – vélekedik a Boston Company Asset Management brókere, Brian Williamson.

A csúszás önmagában nem okozta volna a DJIA esését, de felerősítette a negatív tendenciát, hiszen a normálisnál gyorsabban regisztrálta a folyamatokat.

A hibát a Dow Jonew szóvivője is elismerte a Forbesnak, két óra körül átmenetileg késett a kereskedési átlag kiszámítása, a rekordforgalom miatt, vagyis hibásan számolták az indexet. Amikor átkapcsoltak a háttértámogató rendszerre, hirtelen megzuhant az index, mert a rendszer javította korábbi hibáját. A többi Dow indexet nem érintette a probléma.

Félresikerült opciós ügylet volt?

Érdekes elemzést készített egy amerikai internetes tőzsdei szájt arról a számítógépes hibáról, amely a Wall Streetet megrengette kedden. A Dow Jones óriási esésekor a befektetőknek még idejük sem volt arra, hogy pánikba essenek. "A rendszer tévesztett meg minket, olyan gyorsan fagyott le, hogy még idő sem volt a pánikra" – írja Jim Cramer.

A totális összeomlás New York-i idő szerint délután 2 és 3 óra között történt, amikor percek alatt kétszáz pontot esett a Dow Jones. Azok a fékek és gátak, amelyeket a rendszerbe az 1987-es hasonló számítógépes hiba idején építettek be, mind-mind kudarcot vallottak – állapítja meg Cramer.

Túl gyors volt a rendszerhiba

A dolgok olyan gyorsan történtek a tőzsdén, hogy a vevők, akik pedig sokan voltak, nem voltak képesek a parkettre eljutni, vagyis képtelenek voltak felvásárolni az eladásra kínált papírokat. A régi időkben ilyenkor le lehetett volna állítani a kereskedést, de Cramer szerint most semmilyen eszköz nem volt a zuhanás megállításához. Az elemző úgy tudja, a számítógépes baki egy félresikerült opciós üzletből fakadt.

A lefagyott rendszer ellen Cramer szerint úgy lehet védekezni, hogy olyan cégekbe fekteti az ember a pénzét, amelyik olyan osztalékot fizet, ami jobb, mint az államkötvények, illetve a kincstárjegyek. A másik lehetőség, hogy olyan alacsonyra értékelt vállalati papírokat kell venni, amelyekről az adott vállalat is tudja, hogy túl olcsók, és ezért hajlandó azokat visszavásárolni. A harmadik lehetőség Cramer szerint olyan cégek részvényeibe fektetni, amelyek még egy globális lelassulás idején is megfelelnek az elvárásoknak. Ilyenek a Coca-Cola, a Pepsi, az Altria, a Kellogg, a General Mills, a Clorox és a Colgate.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!