Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért omlott össze hirtelen a Dow Jones?

2007.02.28. 10:44
Részben egy tabulációs hiba okozhatta a Dow Jones ipari átlagindex hatalmas zuhanását kedden a New York-i tőzsdén. Más források szerint egy nagy opciós üzlet borította meg a rendszert.

Tabulációs hiba okozta a Dow Jones Industrial Average (DJIA) esését New York-i idő szerint kedd délután nem sokkal három óra előtt. A hirtelen és meredek zuhanás Chris Bain, a Wall Street Journal bloggere szerint egy tabulációs hiba miatt történt. A Dow Jones adatfeldolgozó rendszere számolja ki az ipari átlagindexet, a világ talán legfontosabb tőzsdeindexét, a DJIA-t.

A harminc részvényt tartalmazó átlag kalkulálásakor az átmeneti késés a megbízások özöne miatt következett be Bain szerint. Egy eltömődött csőhöz hasonlította azt a délutáni helyzetet, amikor a tőzsde esésnek indult.

Ekkor átkapcsolták a Dow Jones-indexeket egy háttértámogató rendszerre, hogy kiszámolják az átlagot. Ez szinte azonnal hatalmas esést indikált, hatalmas, 200 pontos különbséget okozva a Dow határidős piaca és a Dow indexszámításai között – vélekedik a Boston Company Asset Management brókere, Brian Williamson.

A csúszás önmagában nem okozta volna a DJIA esését, de felerősítette a negatív tendenciát, hiszen a normálisnál gyorsabban regisztrálta a folyamatokat.

A hibát a Dow Jonew szóvivője is elismerte a Forbesnak, két óra körül átmenetileg késett a kereskedési átlag kiszámítása, a rekordforgalom miatt, vagyis hibásan számolták az indexet. Amikor átkapcsoltak a háttértámogató rendszerre, hirtelen megzuhant az index, mert a rendszer javította korábbi hibáját. A többi Dow indexet nem érintette a probléma.

Félresikerült opciós ügylet volt?

Érdekes elemzést készített egy amerikai internetes tőzsdei szájt arról a számítógépes hibáról, amely a Wall Streetet megrengette kedden. A Dow Jones óriási esésekor a befektetőknek még idejük sem volt arra, hogy pánikba essenek. "A rendszer tévesztett meg minket, olyan gyorsan fagyott le, hogy még idő sem volt a pánikra" – írja Jim Cramer.

A totális összeomlás New York-i idő szerint délután 2 és 3 óra között történt, amikor percek alatt kétszáz pontot esett a Dow Jones. Azok a fékek és gátak, amelyeket a rendszerbe az 1987-es hasonló számítógépes hiba idején építettek be, mind-mind kudarcot vallottak – állapítja meg Cramer.

Túl gyors volt a rendszerhiba

A dolgok olyan gyorsan történtek a tőzsdén, hogy a vevők, akik pedig sokan voltak, nem voltak képesek a parkettre eljutni, vagyis képtelenek voltak felvásárolni az eladásra kínált papírokat. A régi időkben ilyenkor le lehetett volna állítani a kereskedést, de Cramer szerint most semmilyen eszköz nem volt a zuhanás megállításához. Az elemző úgy tudja, a számítógépes baki egy félresikerült opciós üzletből fakadt.

A lefagyott rendszer ellen Cramer szerint úgy lehet védekezni, hogy olyan cégekbe fekteti az ember a pénzét, amelyik olyan osztalékot fizet, ami jobb, mint az államkötvények, illetve a kincstárjegyek. A másik lehetőség, hogy olyan alacsonyra értékelt vállalati papírokat kell venni, amelyekről az adott vállalat is tudja, hogy túl olcsók, és ezért hajlandó azokat visszavásárolni. A harmadik lehetőség Cramer szerint olyan cégek részvényeibe fektetni, amelyek még egy globális lelassulás idején is megfelelnek az elvárásoknak. Ilyenek a Coca-Cola, a Pepsi, az Altria, a Kellogg, a General Mills, a Clorox és a Colgate.