Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Argentína a csőd szélén

2001.07.12. 12:07
Az argentín kormány drasztikusan csökkenteni próbálja a költségvetési hiányt és időben teljesíteni fogja minden külföldi fizetési kötelezettségét - győzködte az ország gazdasági minisztere az argentín pénzügyi piacokról menekülő befektetőket.
Adósságcsődtől tartanak a befektetők

A lassan három éve recesszióban lévő Argentína drasztikus lépésekre kényszerült, miután a pénzügyi piacokon a befektetők körében erőteljes kétségek ébredtek, hogy az ország teljesíteni tudja-e 130 milliárd dollárra rúgó külföldi adósságának törlesztését.

A gazdasági miniszter már kedden bejelentette, hogy az állam nem vesz fel több hitelt a piacon, mivel a 828 millió dollár értékben kibocsátott három hónapos váltókat már csak 14 százalékos kamattal voltak hajlandók megvenni a befektetők.

Az elnök a tévében

"Jelenlegi helyzetünk tarthatatlan. A túlköltekezés és a növekvő adósság recesszióra ítél bennünket. Nem tudunk tovább ilyen magas kamatokat fizetni, ettől kezdve annyit költünk, amennyink vank" - készítette fel az eljövendő nehéz időszakra az argentínokat Fernando De la Rua elnök szerdai tévébeszédében.

A népszerűtlen konkrétumok bejelentését azonban a gazdasági miniszterre, Domingo Cavallora hagyta. A kormány drasztikusan lefaragja a központi kiadásokat, ezen belül csökkenti a közalkalmazottak fizetését és a közalkalmazotti nyugdíjakat, és kemény intézkedéséket tesz az adóelkerülés visszaszorítására. A szociális kiadásokra szánt összeget azonban nem kurtítják meg, és nem lesznek elbocsátások.

A politikai környezet nem túl bíztató

Az intézkedésektől a kormány azt reméli, hogy a második félévben 1,5 milliárd dollárral csökken a költségvetési deficit. A tervezett 3 milliárd dolláros deficitlefaragás valóra váltásához azonban a kormánynak meg kell nyernie az ellenzéki tartományok támogatását is, ami vélhetően nem lesz könnyű, tekintve hogy még a kormánypártban is sokan ellenzik a népszerűtlen intézkedéseket a közelgő választások miatt.

A Nemzetközi Valutalap képviselőja szerdai argentínai látogatása után magabiztosan úgy nyilatkozott, a következő hetekben javulni fog a helyzet, és az ország nem fogja adósságai átütemezését kérni. Az európai Fitch hitelminősítő intézet viszont kételkedik, legalábbis erre utal, hogy csütörtökön lerontotta a ország hitelminősítését.

Pénzpiaci dominó

Az intézkedések ellenére az argentín tőzsde és kötvénypiac folytatta zuhanórepülését. A gazdasági miniszter azonban ünnepélyes ígéretet tett arra, hogy nem értékelik le a pesot, és megvédik a lakosság megtakarításainak értékét. "Mindenáron fenntartjuk a peso és a pénzügyi rendszer stabilitását. Ezt teljesen világosan kell látni" - idézte a Bloomberg hírügynökség Cavallot.

A válság a szomszédos dél-amerikai országokban, sőt, már az Egyesült Államokban is érezteti hatását. Brazíliában például a real újabb mélységi rekordot állított fel, és jegybank elnöke pedig szerdán már New Yorkban győzködte a befektetőket, hogy az ország pénzügyi problémái csupán átmenetiek. Uruguay pedig attól tart, hogy az argentín válság hatására kikerül a befektetésre javasolt országok kategóriájából.

A dél-amerikai régiónak hitelező amerikai nagybankok, köztük a Citibank és a J.P. Morgan részvényárfolyam a válság miatt esik a New York-i tőzsdén, és az eddig rendíthetetlen dollár vesztett népszerűségéből az euróval és a svájci frankkal szemben.