Szilárda
-4 °C
3 °C

Veszélyes az egységes társasági adó

2007.05.25. 07:50
A közép- és kelet-európai országok számára az egyetlen lehetőség a felzárkózásra az adóverseny, ezért számukra a társasági adó harmonizációja jelentős tőkekivonást eredményezne.

Az uniós adóharmonizációs folyamat célkeresztjében jelenleg a társasági adó áll, amelynek várható hatása megosztja az adószakértői szakmát és a tagországokat is.

A társasági és osztalékadó harmonizációját eddig olyan irányelvek szolgálták, amelyek elsősorban a gazdaságilag erősebb, tőkeexportáló országok érdekeit képviselve a kettős adóztatási egyezményeket felülírva, jelentős forrásokat csoportosítottak át a kevésbé fejlett országokból - jelentette ki Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MOAE) elnöke. Véleménye szerint a közép- és kelet-európai országok számára az egyetlen lehetőség a konvergenciára az adóversenyben való részvétel, ezért számukra a társasági adó harmonizációja jelentős tőkekivonást eredményezne, vagyis a magyar költségvetésre is negatív hatással lenne.

A bevételek jelentős növelése érdekében Herich szerint az adóhatóságnak sürgősen fel kellene gyorsítania a transzferár-ellenőrzéseket, főként az előző öt évre koncentrálva, mivel a társaságok ma már jobban odafigyelnek a dokumentációk elkészítésére és alátámasztására. Ha az ellenőrzésre nincs kapacitás, akár önrevíziót is biztosíthatnának a cégek részére - véli a szakértő.

A vagyonosodási vizsgálatok és a növekvő adóterhek miatt egyre több cég ismerkedik az adótervezés fogalmával. Ma már a 100 millió forint körüli árbevétellel rendelkező vállalkozások is igénybe veszik az offshore helyszínek kínálta lehetőségeket, ami az adószakértőknek természetesen piacbővülést jelent, de komoly figyelmeztetés az ország számára - mondta Herich, aki szerint a költségvetés alakulásának függvényében a lehető leggyorsabban vissza kell vezetni az adórendszert és ezzel a gazdaságot a régió versenyképes országai közé. Az MOAE más szakmai szervezetekhez és a nagy tanácsadó cégekhez hasonlóan szeretne részt venni az adóreform előkészítésében, ami jelenleg zárt, kormányzati körben folyik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!