Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A Tatáé lehet a Jaguár

2008.01.07. 07:40
Presztízs, technika, autóeladásainak megduplázása – ezt nyerheti az indai, családi kézben levő Tata, ha a veszteséges észak-amerikai cégei miatt a Jaguártól és a Land Rovertől megváló Ford két milliárd dollárért az ázsiai cégnek adja a két brit márkát.

A Ford Motor Co. a Tata Motors Ltd.-t, India legnagyobb teherautó-, illetve második legnagyobb személyautó-gyártóját választotta a Land Rover és a Jaguar első számú vevőjelöltjének. Az amerikai vállalat bejelentése szerint további egyeztetéseket tartanak a társasággal, piaci hírek szerint az eladó közel kétmilliárd dollárra tartja a két autóikont.

A Ford a brit luxusmárkákért kapott összeget veszteséges észak-amerikai tevékenységének rendbetételére fordíthatja. A Tata a Land Rover és a Jaguar megszerzésével olyan technológiához juthat hozzá, amelyet saját erejéből csak sok év alatt fejleszthetett volna ki. Ennek segítségével javíthatja esélyeit a hazai piaci versenyben is, a gyorsan növekvő indiai autóeladások ugyanis a Suzukitól kezdve - amely a tulajdonában lévő Marutival a kontinensnyi ország vezető személyautó-gyártója - a General Motorson, a Renault-n és a Hyundain át a Toyotáig a világ minden nagy autógyártóját arra ösztönözték, hogy bővítsék ottani gyártási kapacitásukat.

Emellett a Tata a két klasszikus márka segítségével egy csapásra ismert világpiaci szereplővé válik az autóiparban. A Tata Motors a 139 éves Tata Group tagja, amelynek fő tulajdonosa a Tata család. A csoport az acélgyártástól kezdve az informatikai szolgáltatáson és a szállodaüzemeltetésen keresztül az órák értékesítéséig rendkívül széles körű tevékenységet folytat, 98 vállalatot fog össze és 2006-ban 21,9 milliárd dollár árbevételt ért el.

A Tata Group a jelenlegi vezérigazgató, Ratan Tata irányítása alatt vált Indiában nemzeti vállalatnak számító, emellett világszinten is ismert vállalkozássá. A Tata Motors 1999 óta gyárt személyautókat. Saját fejlesztésű Indica kisautója Magyarországra is eljutott, de borsos ára miatt nem sokat adtak el belőle. A cég tavaly összesen 400 ezer járművet állított elő, ebből 150 ezer személyautó volt. A Land Roverrel és a Jaguarral megduplázhatja ezt a számot: az előbbiből 226 ezer, az utóbbiból 60 ezer darab kelt el 2007-ben.