Erik, Alexandra
EUR 383,67 Ft
USD 365,37 Ft
9 °C
23 °C

Ted Turner megszívatta magát az egymilliárd dolláros ígérettel

2003.02.03. 11:43
Sok befektető attól tart, hogy Jane Fonda férje - miután lemondott a világ legnagyobb médiacégénak alelnöki posztjáról - megpróbálja majd elpasszolni részvényeit. Ez igen rosszul jönne az amúgy is szenvedő konszernnek. Tednek viszont pénzre van szüksége, bármilyen furcsán hangozzon is ez.
Turner egyelőre az igazgatótanács tagja maradt, így nem tudja szabadon eladni részvényeit. Kérdés, hogy a cég elnöke, Richard Parson, emiatt próbálja-e maradásra bírni az üzletembert, aki azután távozott, hogy kiderült: a médiavállalat világcsúcsot jelentő 100 milliárd dolláros veszteséggel zárta a múlt évet, mivel kénytelen volt valós értéken szerepeltetni könyveiben az America Online internetszolgáltatót.

Végy egy bölényt!

Turner magánvagyona - miután eladta cégét, a Turner Broadcating Systems-et (benne a CNN hírcsatornával, a Cartoon Networkkel és három atlantai sportkulbbal) a Time Warnernek 1996-ban - még 9 milliárd dollárt tett ki, de mivel az egyesült AOL-Time Warner részvényárfolyama több mint 70 százalékot zuhant, értéke most már csak 2 milliárd körüli - írja a Rocky Mountain News.

A médiamágnásnak 132 millió darab AOL Time Warner papírja van, ami 3,4 százalékos pakettet jelent. Ennek értéke a tavalyi veszteség bejelentése után újabb 14 százalékkal csökkent. Mivel most egy papír 12 dollárt ér, a lemondott alelnök részesedése 1 milliárd 584 millió dollárt tesz ki jelenleg. Emellett nyomozásunk eredményei szerint őa az egyik legnagyobb amerikai bölénytulajdonos, 30 ezer példánnyal, sőt most télen bölényburgerező láncot indított.

Hullámok és japán császár

Turner legfrissebb nyilatkozatai szerint valós feladat nélküli kirakatembernek érezte magát alelnökként "mint a japán császár". Az amerikai sajtó bennfentes forrásokra hivatkozva azt várja, hogy az üzletember végül ki fog szállni az igazgatóságból is.

A Merril Lynch egyik elemzője szerint ha Turner elkezd eladni, az hullámot válthat ki a piacon. Bár emiatt sokan nem tartják valószínűnek a kiárusítást, a milliárdosnak sok pénzre van szüksége. Egyrészt korábban odaígért 1 milliárd dollárt az ENSZ-nek, amit mindenképpen ki is szeretne csengetni. Másrészt - barátai szerint - vissza szeretné vásárolni legalábbis az egyiket a Time Warnernek eladott csapatok - Atlanta Hawks (kosárlabda), Atlanta Braves (baseball) és Atlanta Thrashers (jéghoki) - közül. Harmadrészt pedig életet szeretne lehetni a 2001-ben alapított Turner Productions filmes cégébe, amely elvileg játék- és dokumentumfilmekkel foglalkozik.

"Elhatározta, hogy felépíti saját filmstúdióját és visszaszerzi vagyonát" - nyilatkoztatta ki Jack Myers, a saját magáról elnevezett médiaipari hírlevél főszerkesztője a Reuters kérdésére.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek