Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Túlteljesítettek az olasz tehenek

2003.03.25. 08:59
Az európai vezetők nem tudtak megegyezni a banki információk kiadásáról és a megtakarítások egységes adóztatásáról. Mindennek oka az olasz tej.
Sivio Berlusconi olasz miniszterelnök megvétózta az egységes banki információáramlásról és a megtakarítások azonos adóztatásáról szóló európai egyezményt, mert az unió tejtúltermelés miatt megbüntette az olasz gazdákat.

Nem kellett volna annyit fejni

Az olasz miniszterelnök már a tárgyalások kezdetén jelezte: nem szavazza meg az ajánlatot mindaddig, amíg nem törlik el 23399 olasz tejtermelő összesen 648 millió eurós büntetését, amit tejtúltermelésért szabott ki az unió.

A korábban megállapított kvóták szerint az olasz gazdák évente 10 millió tonna tejet termelhetnek, szemben a németek évi 47 millió és a franciák 43 millió tonnájával. Ennek megfelelően az olasz gazdák 1995 és 2000 között minden évben túllépték a termelési kvótát. Ezért az Európai Bizottság csökkentette a nemzeti költségvetésnek juttatott támogatást, s a hiányzó összeget - büntetésként - a tejtermelőkkel akarják megfizettetni.

Pedig közel volt a megoldás

Silvio Berlusconi a döntő tárgyaláson két órán keresztül harcolt a tejkvóták miatt. Már majdnem kompromisszum született, de a hollandok megbuktatták azt a javaslatot, hogy a gazdák a büntetést 30 év alatt, 0 százalékos kamattal fizethessék meg.

Így tehát az olasz vétó továbbra is blokkolja a banki információk egységes szabályozásáról és a megtakarítások adóztatásáról szóló megállapodást, amely pedig (hosszú évek hiábavaló tárgyalásai után) már majdnem megszületett.