Szilárda
0 °C
6 °C

Tejhiány lehet a hétvégén Németországban

2008.05.29. 16:51
A megemelkedett energia- és takarmányköltségekkel nem tartott lépést a tej felvásárlási ára, a német gazdák 40-60 százalékos emelési követelésüknek most a szállítások átmeneti leállításával szereznének érvényt.

A német gazdák olyan alacsonynak tartják a tejükért fizetett átvételi árat, hogy szállítói sztrájkot jelentettek be, azaz a hét végén a német szupermarketek tej nélkül maradhatnak. A probléma az AFP francia hírügynökség szerint nem csupán a német állattenyésztőké: az elégedetlenség már felütötte fejét az ausztriai, hollandiai, belga gazdák körében is.

A tejesgazdák a felvásárlási árakat megemelkedett költségeik (energia, takarmány) okán tartják túl alacsonynak. A jelenlegi felvásárlási ár 40-60 százalékos emelését tartják indokoltnak Németországban. Itt a gazdák szövetsége fogott össze, a tejstop gondolatához kiemelkedően nagy többség csatlakozott és a német élelmiszerüzletek megnézhetik magukat, hiszen a szövetségiek (32 ezer gazda) szállítják oda az árusított tej közel felét. Egyébként összesen 100 ezerre teszik a tejtermelő gazdaságok számát, az éves termelést 28 millió literre becsülik.

Szakértők szerint a német tejválság, a szállítások elmaradása nem érinti - egyelőre - a külföldi vásárlókat, mert hosszú távú megállapodások alapján szolgálják ki a külföldi piacokat.