Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Maradhat a 2,8-as tej

2007.02.16. 07:32
Tejpiaci reformra készül az EU: Brüsszel egységesíteni akarja a vaj jelenleg tagállamonként eltérő minőségi meghatározását, és átalakítaná a vajpiaci intervenció rendszerét is. A tervezet szerint megszűnnének a tej zsírtartalmára vonatkozó kötelező előírások, a lényeg csak az, írják rá a csomagolásra az értéket.

Szerényen "technikai jellegűnek" minősíti Mariann Fischer Boel agrárbiztos azokat a módosítási javaslatokat, amelyeket a tejágazat szabályozásához terjesztett elő, ám a gyakorlatban mind a fogyasztók, mind a gyártók számára érezhető változást hozhat a csomag elfogadása. Egyebek mellett forgalomba lehetne hozni olyan tejet is, amelynek a zsírtartalma nem esik bele a jelenlegi kategóriákba (legfeljebb félszázalékos zsírtalanított, 1,5-1,8 százalékos félzsíros vagy legalább 3,5 százalékos zsíros tej). Mindöszsze annyit írna elő az unió, hogy a csomagoláson világosan tüntessék fel a zsírtartalmat.

Nem elhanyagolható részletkérdés az sem, hogy Brüsszel egységesíteni akarja a vaj jelenleg tagállamonként eltérő minőségi meghatározását, és átalakítaná a vajpiaci intervenció rendszerét is. Utóbbi módosítás jelentősen csökkentheti a piaci szereplők adminisztratív terheit, mivel a jelenlegi, a piaci ár alakulásától függő intervenció helyett automatikus árgarancia érvényesülne a március 1.-augusztus 31. közötti időszakban. Fischer Boel ezenkívül előírná azt is, hogy egységesen 34 százalék legyen az EU-ban gyártott tejporok fehérjetartalma. Ez ma 31-37 százalék között mozog, és így az európai gyártók versenyhátrányban vannak a 34 százalékot előíró nemzetközi Codex-szabványt betartó külföldi cégekkel szemben.

A tejpiaci reformcsomagot az iskolatej-támogatási rendszerek harmonizálása és néhány szükségtelennek ítélt támogatási forma (például a tejszín magántárolására igényelhető segély) megszüntetése egészíti ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!