Emőke
-4 °C
9 °C

Telefonszámhiány Amerikában

2001.05.07. 13:51
Az Egyesült Államokban vészesen fogynak a még kiosztható telefonszámok, a szolgáltatók ezért egyre több helyen új területi kódot szúrnak be a számok elé. Emiatt sokszor már városon belül - akár két szomszédos épület között is - csak a területi kódokkal, tehát 10-11 jegy tárcsázásával lehet telefonálni. New York már be is perelte az illetékes hatóságot. A téma annyira komoly, hogy a Simpson család című rajzfilmsorozat legutóbbi epizódjában Sprigfield városa a bonyolult tárcsázás miatt kettészakadt.
Az Egyesült Államokban 1995 óta 138 új területi kódot vezettek be, így ezek száma 206-ról 344-re emelkedett, míg 1984 és '94 között csak kilenc új kódot osztottak ki - közölte a New York Times. A legnépesebb városokban már keverednek az új kódok a régivel, komoly nehézséget okozva a telefonálóknak, mivel ezeken a területeken minden helyi hívásnál területi kódot is kell tárcsázni.

Manhattanben a hagyományos 212 mellé belépett a 646 és a 917, így fordulhat elő, hogy a Metropolitan múzeum épületei, vagy szomszédos házak között 10-11 jegy tárcsázásával lehet csak kapcsolatot teremteni.

New York perel a sok szám miatt

A New York-iak nem nyugodtak bele a változtatásba, és a városi Közszolgálati Bizottság (New York Public Service Commission), illetve a fogyasztóvédelem (Consumer Federation of America) beperelte a Szövetségi Kommunikációs Bizottságot (Federal Communications Commission). A bírói döntésig a "212-es manhattanieknek" nem kell területi kódot tárcsázniuk, amikor egymást hívják.

A területi kód rövid távon olcsóbb, mint egy számjegy beszúrása

A szolgáltatók azért döntöttek a területi kódok szaporítása mellett, mert a számjegyek hosszának növelése egy-egy jeggyel sokkal többe kerül, mint az új kódok kiosztása. Ha egy új számjegyet szúrnak be a korábbiak elé (ahogy az Magyarországon is történt), akkor emiatt újra kell programozni a szoftvereket, és új berendezéseket kell felállítani a központokban, sőt a cégeknek esetleg saját kommunikációs rendszereiket is át kell alakítaniuk.

A területkódos módszer kritikusai szerint az USA tíz éven belül komoly telefonszám-krízisbe kerülhet, és akkor sokkal többe kerül majd az átalakítás. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság becslése szerint az átállás 75 milliárd dollárba kerülne, de egyes szakértők szerint a költségek ennek kétszeresére rúgnak - az Egyesült Államokban ennyit költöttek a számítógépes rendszerek átalakítására az Y2k miatti riadalom nyomán.

Homer Simpson polgármester

Hogy az amerikai közvéleményt milyen komolyan foglalkoztatja a probléma, jól jelzi, hogy a Simpson család legutóbbi epizódja is a telefonszám-mizériáról szólt. Simpsonék pátriája, Springfield teljesen kettészakadt az új területi kód bevezetése után. Az egyik városrész, New Springfield polgármestere Homer Simpson lett, aki kampányában megígérte választóinak, hogy megválasztása esetén falat építtet a városrészek közé.