Alfréd
-2 °C
2 °C

Zárolják a terroristák számláit

2001.09.20. 18:52
Az amerikai pénzügyminiszter szerint a kormány csütörtöktől megkezdi "a terroristák pénzfelhajtó tevékenységéhez köthető" bankszámlák zárolását. Paul O'Neill szerint a múlt keddi terrortámadás nem dönti romba az amerikai gazdaságot.
O'Neill, aki csütörtökön Alan Greenspan jegybanki elnökkel együtt a szenátus banki bizottsága előtt számolt be a New York-i pénzügyi negyedet ért merénylet gazdasági következményeiről, azt mondta: a kormány elszánta magát arra, hogy példátlan intenzitással lát neki a terroristák pénzforrásainak felszámolásának.

A miniszter szerint máris rendkívüli erővel folyik a terrortevékenységgel kapcsolatban lévő egyének bankszámláinak zárolását célzó, külföldi kormányokkal és bűnüldöző szervekkel együttműködésben végzett munka.

Nem dőlt romba a gazdaság

A pénzügyminiszter a merénylet hatásairól azt mondta: a gazdasági alapok továbbra is erősek, és korai lenne azt talagatni, hogy a terrorakció milyen súlyosan érintette a gazdaság egészét.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az amerikai gazdaság nem fog romba dőlni a keddi terorcselekmény miatt.

Nézzük máshogyan a dolgokat

A pénzügyminiszter óvta az amerikaiakat attól, hogy a merénylet utáni újranyitás óta tapasztalt értékpiaci veszteségekre félelemmel tekintsenek. - Inkább azt kell csodálni, hogy a piac nyitva van, s egyébként is minden eladóra jut egy vevő - mondta.

Kezdödjék hát a hazafias költekezés

O'Neill felszólította az amerikaiakat arra, hogy váltsák valóra szeptember 11-e előtt felvázolt fogyasztási terveiket, mivel "a munka és a költekezés folytatásával tehetik a legtöbbet a maguk részéről a nemzet és a gazdaság talpra állításáért".