Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Saját kézbe veszi bankja irányítását a Tesco

2008.07.29. 13:17
A Tesco egyedüli tulajdonosa lesz saját bankjának, megvásárolja a Royal Bank of Scotland tulajdonrészét. Eddig hiteleket és biztosítást kínált az ügyfeleknek, de a közeljövőben folyószámlát is lehet majd nyitni.

A Tesco úgy döntött, teljesen saját kezébe veszi bankja irányítását. A hipermarketlánc megvásárolja a Royal Bank of Scotland ötven százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben, így egyedüli tulajdonossá válik – írja a BBC Online.

A tervek szerint az eddiginél szélesebb körű szolgáltatás nyújt az ügyfeleknek, köthető lesz lakásbiztosítás , de akár folyószámlát is lehet nyitni a közeljövőben. Az üzletekben is sokkal hangsúlyosabban kínálja majd a Tesco a banki szolgáltatásait, például hiteleket, megtakarításokat, biztosításokat.

A BBC Online szerint a Tesco lépése nagy kihívás lesz a londoni bankoknak. A lánc ügyvezető igazgatója szerint a pénzügyi piac gyorsabban nő, mint az élelmiszerpiac, és a vállalat jó időben lép a piacra most, hogy az ügyfelek minden költést meggondolnak.

A Tesco tizenegy évvel ezelőtt indította pénzügyi szolgáltatásait, az ágazat azóta minden évben jókora nyereséget hozott nekik. Tavaly például 206 millió font volt a nyereség és több mint ötmillió ügyfelük volt. Ugyanakkor az is igaz, hogy az utóbbi időben egy kicsit lelassult a növekedés, és a Tesco piaci részesedése viszonylag kicsi maradt a például a biztosítási szegmensben.

A pénzintézet (a felvásárlás után) teljesen önálló lesz, saját menedzsmenttel. A vezetőket a Royal Bank of Scotlandtól igazolják át, ők közvetlenül a Tesco pénzügyi igazgatójának jelentenek majd.

A két vállalat közötti megállapodás szerint a Royal Bank of Scotland a továbbiakban is nyújt szolgáltatásokat a Tescónak, mint például a telefonos ügyfélközpontot, back-office funkciókat és kártyaszolgáltatásokat.

Az ügylet értéke ötszázmillió font.