Judit
2 °C
7 °C

Az olaszok a pasztájukat féltik az uniós reformtól

2002.07.24. 09:40
Olaszország élesen kikelt a közös mezőgazdasági politika megreformálására vonatkozó brüsszeli terv azon része ellen, amely a jelenleginél jóval kevesebb támogatást adna a durum búza termesztésére. Az olaszokat azért érinti kedvezőtlenül az Európai Bizottság javaslata, mert az a számukra oly fontos tészta, a paszta nélkülözhetetlen alkotóelemére vonatkozik.
Az agrártárca olasz felelőse, Gianni Alemanno az EU mezőgazdasági biztosával, Franz Fischlerrel tartott római tárgyalásán kijelentette: a durum búza ügye alapvető fontosságú Olaszország számára, amely nem tudja elfogadni a támogatáscsökkentésre vonatkozó tervezetet.

Megetették Fischlert

Az olaszok már azzal is nyomást gyakoroltak a biztosra, hogy a Fischlernek felszolgált vacsora menüje szinte csak durum búzából készült ételekből állt - írja az EUbusiness.com.

Az EU mezőgazdasági biztosa az uniós tagállamok fővárosait érintő körútjának utolsó állomásaként látogatott Rómába. Fischler missziójának célja az volt, hogy bemutassa az Európai Bizottság közös mezőgazdasági politikára vonatkozó reformtervezetét, amely az eddigi termeléscentrikus támogatási rendszer átalakítására irányul.

A bővítés miatt is kell az átalakítás

Mint ismert, a brüsszeli testület a reformmal azt kívánja elérni, hogy az évente 40 milliárd eurót - a teljes uniós költségvetés legnagyobb részét - felélő közös mezőgazdasági politika egy kevésbé költséges, a túltermelést megakadályozó rendszerré alakuljon át, ami Brüsszel szerint az EU bővítésének finanszírozhatósága szempontjából is elengedhetetlen.

Olaszország évente 3,5 millió tonna durum búzát termeszt, s erre jelenleg 552 millió euró támogatást kap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?