Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Huszonöt éves a TGV

2006.12.27. 14:52
Huszonöt éves a világ leggyorsabb vonata - írja közleményében az Alstom, amely eszerint "új generációs szuperexpresz bevezetésével és a nagyon nagy sebességű vasúti közlekedés 30 évre szóló fejlesztési programjával ünnepel".

Az idén 25 éves a világ leghíresebb szuper expresszvonata, a TGV - írják a közleményben. A típus gyártója, az Alstom Transport, amely piacvezető a szuperexpresz vasúti technológiák terén, már a nagyon nagy sebességű vonat új generációjának 2007-ben esedékes bevezetésén dolgozik. Az évforduló másik fontos fejleménye, hogy az Alstom, a Réseau Ferré de France, valamint az SNCF egy 2020-tól 2050-ig tartó, a nagyon nagy sebességű vasúti közlekedés fejlesztésére irányuló programot indított.

A fejlesztések célja az, hogy a vonatok utazósebességének 360 km/órára emelésével, kényelmének, befogadóképességének, biztonságának növelésével párhuzamosan csökkenthető legyen a szerelvények energiafelhasználása, zajkibocsátása és menetideje.

A TGV szerelvények eddig összesen több mint 2 milliárd kilométert tettek meg - ami azt jelenti, hogy 50 000-szer kerülhették volna meg a Földet -, és működésük 25 éve alatt több mint 1,2 milliárd utast szállítottak. A vonatok utazósebessége 260 km/óráról 320 km/órára növekedett. A TGV-hez kötődik a vasúti közlekedés sebességrekordja is. Az 515,3 km/órás sebességrekord felállítása 1990-ben történt. A szuperexpresz sikerességét jól mutatja, hogy ebből a vonattípusból eddig több mint 560 szerelvényt gyártott és helyezett üzembe az Alstom.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!