József, Bánk
-6 °C
0 °C

Akik a világot irányítják

2004.08.04. 08:32
Az amerikai Fortune magazin összeállítást készített az amerikai, európai és ázsiai üzleti élet legbefolyásosabb személyiségeiről, akiknek döntései egész ágazatok sorsára kihatnak. Bill Gates csak a harmadik helyen áll az USA-ban.
A világ legnagyobb árbevételű vállalatának első embereként az amerikai üzleti élet legbefolyásosabb személyisége is a Wal-Mart Stores áruházláncot irányító Lee Scott - derül ki a Fortune magazin összeállításából. A tavaly 256 milliárd dollár forgalmat lebonyolító Wal-Mart elég hatalmas ahhoz, hogy beszerzéseivel és értékesítési politikájával egész ágazatok sorsát meghatározza.

Buffettnek megszólalnia is elég

Persze a Fortune korántsem csak pénzügyi szempontok alapján értékelte az amerikai, az európai és az ázsiai üzleti élet 25-25 legbefolyásosabb személyiségét. Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési társaság elnöke elsősorban annak köszönheti második helyét, hogy megnyilatkozásaival nagyban befolyásolja más cégek vállalatirányítási gyakorlatát. Buffett egyébként szintén második volt a világ leggazdagabb embereinek tavaszi Fortune-listáján, de abban a rangsorban megelőzi őt, a mostaniban viszont eggyel utána következik Bill Gates. A Microsoft társalapítója ma már ugyan csak elnöke szoftveróriásnak - a vezérigazgatói posztot átadta Steve Ballmernek -, de ez a pozíciója is elég ahhoz, hogy döntéseivel alapvetően befolyásolni tudja a vállalat és rajta keresztül az egész technológiai ipar alakulását; Ballmer ellenben nem került föl a 25-ös listára.

Európában könnyű a döntés

Európában a Fortune szerint igen könnyű volt kiválasztani a legbefolyásosabb üzletembert John Browne személyében, aki kilenc éve vezeti a világ legnagyobb árbevételű - immár Oroszországban is jelen lévő - olajtársaságát, a BP-t. Szintén az olajipart képviseli Thierry Desmarest, a francia Total vezérigazgatója, kettejük között az erőteljesen nyomuló svájci Novartis gyógyszergyár első embere, Daniel Vasella áll. Az európai első tízbe három német társaság vezérigazgatója is bekerült, név szerint Michael Diekmann (Allianz), Heinrich von Pierer (Siemens) és Josef Ackermann (Deutsche Bank). Az előkelő tizedik helyet foglalja el Mihail Fridman, az orosz Alfa Bank vezérigazgatója, s huszonegyedikként szerepel a rangsorban egy másik orosz, a Szibnyefty olajtársaság élén álló Roman Abramovics, a londoni Chelsea futballklub tulajdonosa. Az ázsiai lista első helyén Cso Fudzsio, a Toyota vezérigazgatója áll, megelőzve Idei Nobujuki Sony-főnököt.