Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Privatizál a dalai láma

2002.07.16. 10:26
A száműzetésben tevékenykedő tibeti kormány úgy döntött, hogy a gyenge eredmények miatt privatizálja valamennyi Indiában és Nepálban működő üzleti vállalkozását.
A kormány egészségügyi és pénzügyminisztere, Lobsang Nyandak a BBC Online-nak elmondta, a következő 3-4 évben 10 millió dollárt remélnek 22 - többségében kézműipari termékekeket előállítő - vállalat értékesítéséből. A privatizáció során a száműzetésben élő tibetiek elsőbbséget fognak élvezni.

A miniszter cáfolta, hogy a rossz vezetés lenne a gyenge üzleti eredmények oka, mindenestre a vállalkozások az elmúlt 6 évben igen kevés nyereséget hoztak.

A költségvetés töredékét fedezik a vállalkozások

A kormány erre az évre 15 millió dolláros költségvetést tervez, melyhez az üzleti vállalkozások kevesebb mint 5 százalékkal járulnak hozzá. A fennmaradó 95 százalék adományokból, befektetések hozamából, nemzetközi szervezetek és külföldi kormányok segélyeiből áll össze.

A kormány által működtetett vállalkozásokban összesen 396 alkalmazott dolgozik. Többségük állása nem kerül veszélybe a privatizáció miatt, de akiknek munkájára az új tulajdonos nem tartana igényt, annak a kormány állást vagy valamilyen kompenzációt biztosít.