Vilhelmina
12 °C
28 °C

Brüsszel a tintapatronok árképzését vizsgálja

2002.05.16. 10:07
Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a számítógépes nyomtatók tintapatronjainak árképzésével kapcsolatban.
Sajtójelentések szerint a nagy nyomtatógyártó cégek különböző technikákat alkalmaznak annak érdekében, hogy a nyomtatókhoz használatos tintapatronok értékesítése nagy profitot hozzon.

A gyártók úgy készítik el a patronokat, hogy nehéz legyen azok újratöltése. Előfordul az is, hogy bár sikerül az újratöltés, a "feljavított" tintapatronnal mégsem lehet az elvárható minőségben nyomtatni. Emiatt aztán új, drága alkatrész megvásárlására kényszerül a fogyasztó.

Monti éberséget ígér

A Bizottság versenyügyekért felelős tagja, Mario Monti kijelentette: a brüsszeli testület alaposan megvizsgálja a kérdést.

Monti szerint ez a terület nagyon fontos szektora a gazdaságnak, s a fogyasztók egyre több számítógépeket, nyomtatót és egyéb számítástechnikai eszközt vásárolnak. A biztos arra is utalt, hogy a piac eléggé koncentrált, ami indokolttá teszi a Bizottság éberségét.

A nyomtatópatronok magas árával kapcsolatban számos panasz érkezett a fogyasztóktól az Európai Bizottsághoz, amelynek feladatai közé tartozik az uniós törvények érvényesítésének felügyelete a 15 tagállamban.