Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Titokban pénzelik a bankokat

2008.04.28. 13:08
Az angol központi bank, a Bank of England hírzárlatot rendelt el a legutóbbi, 50 milliárd fontos (16 ezer milliárd forintos), a hitelválság hatásainak enyhítését célzó intézkedéséről.

A speciális likviditási tervet múlt héten tették közzé, azonban a példa nélküli és igen kemény hírzárlat azt jelenti, a brit adófizetők sosem tudhatják meg, mely bankokat támogatják pénzükből. Az intézkedés olyannyira szigorú, hogy a részleteket még az államtitkok esetében alkalmazott 30 éves határidő után sem lehet nyilvánosságra hozni – írja a Pénzcentrum.

Októberig még arról sem lehet semmit megtudni, hogy mennyi pénzről van szó. Szakértők szerint a Bank of England legalább 50 milliárd font (16 ezer milliárd forint) értékű államkötvényt bocsát ki a bankoknak jelzáloghiteleikért cserébe, mindezt teljes titokban.

Persze megvan az oka a nagy titkolózásnak, ugyanis tavaly éppen az volt a probléma, hogy szinte megbélyegzettnek érezhette magát az a pénzintézet, amely a központi bankhoz folyamodott segítségért.

A speciális likviditási terv célja a piacok stabilitásának biztosítása, ám egyes felhangok szerint ennek éppen az ellenkezőjét érik el, ha széles körben elkezdik használni a bankok ezt az eszközt. Mindeddig a Barclays és az HBoS erősítette meg, hogy használja majd a központi bank által felkínált lehetőséget, a többi intézmény egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azonban a várakozások szerint a legnagyobb bankok a Lloyds TSB kivételével felkínálják jelzáloghiteleinek egy részét a BoE-nek.

A BoE terve egyébként három évig lesz majd érvényben, égisze alatt pedig a bankok likviditási helyzetén segítenének oly módon, hogy a jelzáloghitelek és hitelkártyaadósság-állományok egy részéért cserébe kilenc hónapon belüli lejáratú államkötvényeket kapnak. Az államkötvényeket pedig kizárólag a legjobb hitelminősítésű értékpapírokra lehet cserélni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!