Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

James Tobin legújabb olvasói

2001.09.11. 10:02
A Tobin-adó névadója kategorikusan elhatárolta magát a javaslatát zászlajukra tűző globalizációellenes mozgalmaktól. A Nobel-díjas közgazdász a szabad kereskedelem híve, és az általa javasolt adó kezelését a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) és a Kereskedelmi Világszervezetre (WTO) bízná.
A Le Monde hétfői számában ismertette azt az interjút, melyet a Der Spiegel által készített James Tobin Nobel-díjas közgazdásszal, az amerikai Wisconsin állambeli New Havenben lévő otthonában.

Jospinnek tetszik az ötlet

Lionel Jospin francia kormányfő a közelmúltban, az európai vezetők közül elsőként nyilvánította támogatásáról a spekulációs célú nemzetközi pénzügyi tranzakciók megadóztatását szorgalmazó Tobin-elképzelést.

Fluktuáló kamatlábak és az összeesküvők

A német hetilap kérdésére válaszolva Tobin hangsúlyozta, javaslatának nem központi gondolata, hogy mi legyen a pénzügyi műveletekből befolyt 0,5 százalékos Tobin-adó felhasználásának útja.

A Tobin-adó elsősorban a rövid távú, spekulációs pénzforgalom korlátozását kívánja elérni, célja ugyanis a kamatlábváltozások fluktuálásának visszaszorítása lenne. Mindenesetre a 83 éves Tobin szerint az így keletkező pénzmennyiség kezelésére az IMF és a WTO lenne a legalkalmasabb.

Véleménye szerint e két szervezet semmiféle globalizációs összeesküvésnek nem része, igazából nincsenek eszközeik arra, hogy támogassák tagjaikat, köztük a legszegényebb országokat. De a Kereskedelemi Világszervezet elődje, a GATT nagyon sokat tett a világkereskedelem fejlesztéséért - hangoztatta.

Hízelgő, de nem értik

Mint elismerte, hízelgőnek találja, hogy 30 évvel javaslatának kidolgozása után most ismét nagy érdeklődés mutatkozik az elképzelés iránt, de a körülötte támadt vitában szerinte nem a helyén kezelik az indítványt.

A pénzügyi vezetőknek nem támogatják

Nem csinált titkot abból sem, hogy nem lát esélyt a Tobin-adó elvének elfogadására. A tizenötök pénzügyminisztereinek szeptemberi tanácskozása meggyőződése szerint nem fog zöld utat adni bevezetéséhez, hisz egyetlen pénzügyminiszter sem vállalkozik szívesen arra, hogy újabb adót vegyen a nyakára.

A világ legjelentősebb országainak pénzügyminiszterei mind ellenzik, köztük az amerikai pénzügyminisztérium vezetői is, akár a Clinton kormányt, akár az új, Bush-adminisztrációt vesszük figyelembe - fűzte hozzá.