Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Betiltották a nemzetközi kaviárkereskedelmet

2006.01.04. 08:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Betiltotta a nemzetközi kaviárkereskedelmet a genfi székhelyű CITES, a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó, 169 országot tömörítő szervezet. A tilalom a valódi kaviárra, a vadon élő tokhal ikrájára vonatkozik, miután vészesen fogyni kezdett a különböző tokhalfajták állománya.

A tokhalat ugyan még nem fenyegeti a kihalás, csupán veszélyeztetettként tartják számon, de 2004 közepe óta 30 százalékkal csökkent az állomány, és a szervezet biztosítani akarja a faj fennmaradását. A legális kaviárkereskedelem éves értéke mintegy 100 millió dollár, a feketekereskedelem viszont ennek akár az ötszöröse is lehet, aminek a problémáját viszont a mostani tilalom se fogja megoldani.

A CITES évente határozza meg azt a kvótát, amit tokhalból annak élőhelyén kifoghatnak, most viszont átfogó felmérést akar a fenntartható fogyasztás mértékének megállapításával, mielőtt újra engedélyezné a halászatot. A tilalom a legsúlyosabban Iránt érinti, amely a nyolc tokhalat halászó ország összesen 71 255 kilogrammos kvótájának 71 százalékával rendelkezik.

A legjobb minőségű kaviár, a beluga a 15 évesnél idősebb tokhal ikrája, kilója New Yorkban 6980 dollár, a hagyományos csomagolás, egy 5 dekagrammos üveg 359 dollár (75 973 forint). Az Egyesült Államok, amely a beluga kaviár 60 százalékát importálja, már tavaly szeptemberben betiltotta a behozatalt a Kaszpi-tenger térségéből, és egy hónappal később a Fekete-tengerről is, a tokhalak védelmében. A beluga tokhal, a világ legdrágább hala száz évig is élhet, hat méter hosszúra és egytonnásra is nőhet, és teste több mint száz kiló ikrát rejt.