Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Csak a mienk lesz a Tokaji

2006.09.25. 15:58
Az olasz borászoknak végleg le kell mondaniuk a Tocai márkanév használatáról, a magyar borászok viszont 2007 áprilisától teljes védelmet élvezhetnek Tokaji márkanevükre - így döntött az Európai Legfelsőbb Bíróság. A mostani döntés ellen már nem lehet fellebbezni. Az eddig Tocai nevet viselő olasz bor ettől kezdve már a borvidék neve után legfeljebb csak a Friulano nevet viselheti.

Az Európai Bíróság tavaly májusban már Magyarország számára kedvező ítéletet hozott az ügyben: úgy döntött, hogy jogszerűen tiltották meg olasz szőlősgazdáknak a Tocai név használatát. Az ügyet olasz bíróságok vitték az Európai Unió saját jogi fóruma elé, miután az itáliai szőlősgazdák nem akarták elfogadni az Európai Közösséggel 1993-ban kötött magyar bormegállapodásnak azt a kitételét, hogy 2007. március 31-től Olaszország nem használhatja a Tocai Friulano nevet.

Vannak még ügyek
Az olasz Tocaira vonatkozó európai bírósági döntés ugyan újabb névhasználati vita végére tehet pontot, ám ezenkívül is vannak még ügyek bőven. Sikerült már dűlőre jutni a franciákkal, az amerikaiakkal és a szlovákokkal is, igaz, utóbbiakkal hiába született megállapodás, a részletszabályokat még nem dolgozták ki teljesen. Továbbra is készül ugyanakkor Tokay Ausztráliában - ennek megakadályozása érdekében EU-ausztrál bormegállapodást kellene kötni - és számos más országban. Az Index legutóbb arról számolt be, hogy rengeteg bort palackoznak tokaji néven Ukrajnában, amelyek a magyar termékek elől szívják el a levegőt az orosz piacon.

A luxemburgi székhelyű EU-bíróság megítélése szerint a Tokaj elnevezés magyarországi földrajzi hely megjelölése, míg a Tocai egy szőlőfajta, amely nem élvezheti az EU-ban szokásos eredetvédelmet. A bíróság ezért elutasította a tilalom érvényessége ellen előterjesztett kifogásokat.

Az ítélet szerint "az európai közösség és a magyar köztársaság közötti megállapodásból eredő, a Tocai megnevezés egyes olasz borok vonatkozásában történő használatára megállapított tilalom a bíróság által vizsgált szempontok alapján érvényes". A megvizsgált nemzetközi egyezmények homonim megnevezéseket szabályozó rendelkezései ugyanis nem írják elő, hogy a magyar Tokaj földrajzi megjelöléssel szemben az olasz Tocai Friulano szőlőfajta-név továbbra is használható legyen egyes olasz borok leírására és bemutatására.

A Tocai Friulano vagy Tocai Italico Friuli-Venezia-Giulia tartományban (Olaszország) hagyományosan termesztett szőlőfajta, melyből a Collio vagy Collio Goriziano földrajzi megjelölés alatt forgalmazott borokat állítják elő. Az EK-magyar bormegállapodás a Tokaj földrajzi megjelölés védelme céljából megtiltotta a Tocai kifejezés használatát a fent nevezett olasz borok leírására egy 2007. március 31-ig tartó átmeneti időszakot követően. 2002-ben viszont a Friuli-Venezia-Giulia autonóm tartomány és a tartományi vidékfejlesztési hivatal a Lazio tartományi közigazgatási bíróságtól az egyezményben foglalt tilalmat átültető nemzeti jogszabály megsemmisítését kérte, és ezzel összefüggésben fordult az olasz bíróság az Európai Bírósághoz - emlékeztet a jogintézmény közleménye.

Az Európai Bíróság megállapította, hogy a bormegállapodás megkötésének idején az olasz megnevezések nem minősültek földrajzi megjelölésnek, hanem egy Olaszországban elismert szőlőfajta nevei voltak. A Tokaj megnevezés viszont szerepel a megállapodásnak a magyar borokra vonatkozó földrajzi megjelöléseket tartalmazó mellékletében.

A bíróság szerint a tilalom célja azon két igény összehangolása, hogy a végfogyasztónak pontos és precíz információt szolgáltasson az érintett termékekről, ugyanakkor a versenyhelyzet torzulásával szemben védje a termelőket területükön. "A tilalom által elérni kívánt cél tehát jogszerű és közérdekű", állt a bíróság közleményében.