Viola
-5 °C
-2 °C

Figyelmeztető listán a tokaji

2004.09.21. 07:59
Az Egyesült Államok 140 terméket, köztük több hungarikumot vett fel arra a figyelmeztető listára, mely az uniós bővítés nyomán megkezdett kompenzációs tárgyalásoknak adhat nyomatékot. Magyarország ezt nehezményezi.
Magyarország nehezményezi, hogy az Amerikai Egyesült Államok a többi között hungaricumot, illetve magyar specialitásokat is felvett arra a figyelmeztető listára, amelyet Brüsszelnek címzett, s amely - szándékai szerint - az uniós bővítés nyomán megkezdett kompenzációs tárgyalásoknak adhat nyomatékot - húzta alá Major István, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

140 termék

A listára 140 termékcsoport került, közte egyebek között a tokaji bor és pirospaprika-őrlemény, továbbá (az USA-ba irányuló magyar exportban viszonylag jelentősnek számító) hordók, dongák, továbbá üvegáruk. Igaz, nem nagy tételről van szó: az USA-ba irányuló magyar export mintegy 0,25 százalékának emelkedhet esetleg a bejutási vámja. S az is tény, Washington a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályainak megfelelően járt el, amikor öszszeállította a listát, amelyről értesítette Brüsszelt is.

Budapest mégis kifogásolja a fenti termékek szerepeltetését, már csak azért is, mert Magyarország már korábban rendezte az uniós csatlakozás miatt felvetett amerikai panaszokat. Mintegy két éve ugyanis Magyarország vámmegállapodást kötött az Amerikai Egyesült Államokkal, amelynek keretében (import) vámcsökkentést nyújtottunk azoknak a termékeknek az esetében, amelyeknél indokolatlanul magas volt a vámszintjük - szögezte le Major.

Általában véve egyébként az EU kibővítésével nemigen érte kár az USA-t az ipari termékek kereskedelmében - e körben ugyanis nem volt jellemző az uniósnál magasabb vám alkalmazása az akkor még csatlakozó országokban. A mezőgazdasági cikkeknél volt pár ország és pár tétel, ahol valóban roszszabbul járhatott az USA, s éppen ezért is kezdődtek meg a kompenzációs tárgyalások Washington és Brüsszel között az előbbi "kártalanításáról". Kereskedelmi koncessziók formájában kompenzáció jár ugyanis a WTO értelmében annak az országnak, amelynek termékei rosszabb feltételekkel tudnak bejutni egy korábbi piacára például egy integrációbővülés után.

Késésben

A KüM helyettes államtitkára elmondta, a brüsszeli bizottság problémamentesnek ítéli meg a kompenzációs tárgyalásokat, ellentétben egyébként azzal, amikor az EU korábbi kibővítésekor jelentős kompenzációt kellett Brüsszelnek harmadik országoknak felkínálnia, most azonban más a helyzet. A külső partnereknek ugyanis ez a bővítés legalább annyi előnnyel járt, mint amennyi hátránnyal.

Ettől függetlenül az tény, az EU némileg késésben van a megállapodással - fűzte hozzá Major. Az USA pedig szabályszerűen járt el, a szabályok szerint ugyanis egy hasonló integráció, vámunió hatálybalépését követő hat hónapon belül kell ilyen jellegű lépést meglépni, s arról az életbeléptetést megelőző egy hónappal értesíteni a partnereket.

Budapest mindazonáltal szeretné, ha mielőbb lezárulna az ügy, s az nem torkollna egy újabb transzatlanti kereskedelmi viszályba - mutatott rá Major István.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!