Géza
-12 °C
-4 °C

Továbbra is Tokió a világ legdrágább városa

2003.01.16. 12:14
Tokió változatlanul a világ legdrágább városa, s a legolcsóbb idén év elején a zimbabwei Harare volt, a kettő között azonban a listán egy év alatt jelentős változások mentek végbe - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) felméréséből.
Tokió után a szintén japán Oszaka következik, de az utóbbi években harmadik helyét szilárdan tartó Hongkong helyére Oslo, Norvégia fővárosa lépett, s Hongkongot a negyedik helyre szorította vissza. Bécs a 2002 elején közzétett felmérés szerint még a 28. helyen volt, 2003. elejére azonban a 17. helyre került, s ezzel éppen olyan drága város, mint Los Angeles.

Az Unióban London a legdrágább

Az euró-övezet nagyvárosai általában megdrágultak, részben az euró megerősödése miatt, de azért is, mert az új pénz bevezetése jelentős áremelkedésekkel járt. Az övezet legdrágább városa változatlanul Párizs, amely az összesített listán a 10. helyen áll, s az euró-országokban a legkevésbé költséges nagyváros Lisszabon, amely a teljes listán a 74. helyet foglalja el. Az Európai Unión belül a létfenntartás Londonban kerül a legtöbbe: a brit főváros a teljes listán a 7. helyen áll, s ezzel az utóbbi évekhez képest már lejjebb került. Nyugat-Európában az élet Oslóban a legdrágább, s a második helyen Zürich áll.

Calgary az utolsó Észak-Amerikában

Az Egyesült Államok legköltségesebb városai New York (11. hely) és Chicago (13. hely), de az átfogó listán a korábbiakhoz képest mindkét metropolisz lejjebb került, New York ugyanis 2002-ben még a 7. helyen állt. Észak-Amerikában a legolcsóbb hely a kanadai Calgary, amely a teljes listán a 89. helyet foglalja el.

Libreville holtversenyben Hongkonggal

Afrikában a legdrágább hely Libreville (Gabon), amely az összesítésben Hongkonggal együtt a 4. helyen van, s a kontinens második legdrágább városa Abidjan (Elefántcsontpart) a 44. helyen.

Buenos Aires visszaesett

A legjelentősebb változások Közép- és Dél-Amerikában történtek: az argentínai Buenos Aires a drámai gazdasági válság nyomán a tavalyi 22. helyről a 130. helyre esett vissza, de a venezuelai Caracasban (109.) és az uruguayi Montevideóban is jóval olcsóbb idén az élet, mint tavaly.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az éllovas Tokió és Oszaka után Hongkongban és a 12. helyre került Szingapúrban a legdrágább a létfenntartás, s a dél-koreai Szöul a tavalyi 21. helyről idén a 13. helyre került, főleg a won felértékelése miatt. Ázsiában a legolcsóbb helyek között van Újdelhi (130.) és Manila (128).

Az EIU évente két alkalommal vizsgálja a létfenntartási költségeket a világ 134 országában. A felmérés célja, hogy alapot nyújtson a vállalatoknak a külföldre utazó munkatársak napidíjainak megállapításához.