Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Tonga királya sikkasztásért pereli udvari bolondját

2002.06.07. 16:28
A tongai királyság bepereli Jesse Bogdonoff udvari bolondot, akiről néhány hónapja kiderült, hogy 26 millió dollárt - az ország éves költségvetésének több mint felét kitevő összeget - sikkasztott el.
Bruce Ericson tongai főügyész bejelentette, hogy országa az Egyesült Államokban keresetet nyújtott be az udvari bolond ellen. "Abban bízunk, hogy legalább a pénz egy részét viszontlátjuk" - nyilatkozta a Reutersnek.

Állampolgárságot vegyenek!

A szóban forgó összeget Tonga a nyolcvanas években szerezte, amikor Hong Kongból távozni készülő kínaiaknak árult állampolgárságot. Az összeget kezelő Tongan Trust Fund irányítását később Jesse Bogdonoff amerikai üzletember (egyben a Bank of America alkalmazottja) vette át, akit IV. Taufa'ahau Tupou király udvari bolondnak nevezett ki.

Se pénz, se udvari bolond

Bogdonoffnak, a világ egyetlen hivatalban lévő udvari bolondjának, 1999-ben sikerült elérnie, hogy a pénzt bízzák a Nevadában bejegyzett Millenium Asset Managementre. Az udvari bolond azonban nem sokkal később a céggel és a pénzzel együtt eltűnt.

Hűtlen kezelés és összeesküvés

Tonga a hűtlen kezelés mellett azzal vádolja Bogdanoffot, hogy szándékosan összejátszott amerikai partnereivel az alap kiürítése érdekében. A királyság ezért az elvesztett pénz mellett kártérítés megítélését is várja.