Szilvia
5 °C
16 °C

Tonga királya sikkasztásért pereli udvari bolondját

2002.06.07. 16:28
A tongai királyság bepereli Jesse Bogdonoff udvari bolondot, akiről néhány hónapja kiderült, hogy 26 millió dollárt - az ország éves költségvetésének több mint felét kitevő összeget - sikkasztott el.
Bruce Ericson tongai főügyész bejelentette, hogy országa az Egyesült Államokban keresetet nyújtott be az udvari bolond ellen. "Abban bízunk, hogy legalább a pénz egy részét viszontlátjuk" - nyilatkozta a Reutersnek.

Állampolgárságot vegyenek!

A szóban forgó összeget Tonga a nyolcvanas években szerezte, amikor Hong Kongból távozni készülő kínaiaknak árult állampolgárságot. Az összeget kezelő Tongan Trust Fund irányítását később Jesse Bogdonoff amerikai üzletember (egyben a Bank of America alkalmazottja) vette át, akit IV. Taufa'ahau Tupou király udvari bolondnak nevezett ki.

Se pénz, se udvari bolond

Bogdonoffnak, a világ egyetlen hivatalban lévő udvari bolondjának, 1999-ben sikerült elérnie, hogy a pénzt bízzák a Nevadában bejegyzett Millenium Asset Managementre. Az udvari bolond azonban nem sokkal később a céggel és a pénzzel együtt eltűnt.

Hűtlen kezelés és összeesküvés

Tonga a hűtlen kezelés mellett azzal vádolja Bogdanoffot, hogy szándékosan összejátszott amerikai partnereivel az alap kiürítése érdekében. A királyság ezért az elvesztett pénz mellett kártérítés megítélését is várja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?