Piroska
-2 °C
5 °C

A leggazdagabbak sem úszták meg a visszaesést

2003.07.24. 09:23
A Fortune magazin most közölt összeállításából kiderül, hogy 2002 fekete esztendőként vonul be a gazdaságtörténelembe. A világ ötszáz legnagyobb vállalatának együttes nyeresége 56 százalékkal 133 milliárd dollárra zuhant. Az árbevétel közben mindössze két százalékkal apadt.
Akinek még lett volna kétsége afelől, hogy a 2002-es év valóban a legrosszabb esztendők egyikeként fog bevonulni a gazdaságtörténelembe, azt a Fortune magazin most közölt összeállítása végképp meggyőzheti. A világ ötszáz legnagyobb vállalatát a tavalyi árbevétel alapján rangsoroló lajtsrom szinte minden szempontból visszaesésekről árulkodik.

Az AOL húzta le a mutatót

Az ötszáz cég együttes árbevétele 13 729 milliárd dollár volt, ami csak csekély, két százalékos csökkenés 2001-hez képest. Az alkalmazottak száma 1,3 millióval, 46,5 millióra csökkent a Top500-ban. Nyereségük ellenben 56 százalékkal, 133 milliárd dollárra zuhant.

Igaz, ez jelentős részben az AOL Time Warner rekordnagyságú, 98,7 milliárd dolláros veszteségének tudható be. Ezt nem számítva a többi 499 társaság nyeresége csak 25 százalékkal gyengült 2001-hez viszonyítva.

Amerikai cégek: kevés sikertörténet

A múlt évi profitcsökkenés 93 százaléka egyébként is az amerikai cégekre jut. A listán szereplő amerikai vállalatok árbevétele 461 milliárd dollárral volt kisebb, mint tavalyelőtt. Az Exxon nyeresége 25 százalékkal lett kisebb, a Fordé 980 millió dollárral csökkent.

Ezek a furcsa tények részben azzal magyarázhatók, hogy több óriásvállalat - mint a csődbe ment Enron és WorldCom - eltűnt a listáról, részben azzal, hogy az AOL mellett több más amerikai cég is óriásveszteséget produkált. Más országok topvállalatai viszont együttesen 180 milliárd dollárral növelték forgalmukat.

Autógyártók és olajcégek az élen

Az árbevétel alapján alkotott rangsor első helyén tavaly is a Wal-Mart végzett, a világ legnagyobb kiskereskedelmi bolthálózatát az első tízben olajtársaságok és autógyártók követték. A második és harmadik pozícióban helyet cserélt az előretörő General Motors és az Exxon, a nyolcadikról a negyedik helyre lépett a Shell.

A British Petrol és a Ford egy-egy helyet rontva ötödik-hatodik, a DaimlerChrysler megőrizte hetedik, a General Electric a kilencedik helyét. A nyolcadik helyre a Toyota Motors lépett előre, míg a tizedik a 2001-ben csak tizenkettedik helyen végzett Mitsubshi lett. Az élmezőnyből a Shell árbevétele nőtt legnagyobb mértékben, több mint harminc százalékkal, a legnagyobb, 14 milliárd dolláros nyereséget pedig a GE produkálta.