Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

A régi gazdaság visszavág?

2003.05.29. 10:31
Több mint 20 százalékkal zuhant egy év alatt a világ 500 legnagyobb vállalatának együttes piaci értéke, az egyes szektorokat tekintve általában a régi gazdaság képviselői szerepeltek jobban.
Jól tükröződik a tőzsdék lejtmenete a Financial Times közzétett listáján, amely a világ 500 legnagyobb piaci értékű társaságát rangsorolja: együttes kapitalizációjuk 12 580 milliárd dollár volt a március 28-i adatfelvétel időpontjában, ami 22,6 százalékos csökkenés az előző évi 16 250 milliárdhoz képest.

Élen a Microsoft

A Microsoft a piaci érték 19,2 százalékos zsugorodása ellenére az élre tudott kerülni, megelőzve a General Electricet, amelynek kapitalizációja már második éve több mint 100 milliárd dollárral zuhant (a két társaság 1996 óta folyamatosan váltja egymást az első és a második helyen). Az idei lista szembetűnő jelensége az új gazdaság vállalatainak gyengélkedése és a régi gazdasághoz tartozók felemelkedése. A tavalyi összeállítás szereplői közül 19 távközlési és informatikai társaság szorult ki az első ötszázból - például a Worldcom, a Lucent Technologies és a Siebel Systems -, és a bennmaradtak többségének is jelentősen esett a piaci értéke; az információtechnológiai hardvereket gyártó cégek együttes kapitalizációja 634 milliárd dollár az idei adatok szerint, ami a 2002-es értéknek kevesebb mint fele, a 2001-esnek pedig csupán negyede.

Népszerű olaj

A befektetők inkább a hagyományos ipari és szolgáltatási tevékenységet folytató vállalatokat részesítették előnyben, köztük is legfőképp az olajipart, amelyből - az iraki háború okozta áremelkedés miatt - tíz új társaság került föl a listára. Más szektorokban a friss jövevények közé tartozik például a játékgyártó Mattel, a Henkel és a Coca-Cola. Mindkét oldalon vannak természetesen kivételek, hiszen olyan cégek is be tudtak jutni az első 500-ba, mint az Amazon.com vagy a Nextel Communications, míg a tipikusan biztonsági befektetésnek számító dohánygyártók gyengén szerepeltek.

240 amerikai cég

Az egyes országok közül idén is az USA dominál 240 társasággal - az első 50-ből 33 cég amerikai -, de ezek együttes kapitalizációja 2002-höz képest 23 százalékkal, 7160 milliárd dollárra esett. Japánnak ötödennyi képviselője van, Nagy-Britanniának 34, ám a brit vállalatok együttes értéke nagyobb, mint a japánoké. Negyedik a sorban Franciaország, utána jön Kanada, majd Németország és Olaszország. Közép-Európából egyetlen társaság sem fért be az első 500-ba, viszont Oroszország a kapitalizáció alapján a 22.-ről a 18. helyre lépett elő, köszönhetően az olaj- és gázrészvények drágulásának.